Senatorul PNL Neamț, Eugen Țapu Năzare, anunță că proiectul de lege privind acordarea voucherelor de vacanță pentru angajații din privat, a fost depus pentru dezbateri și legiferare în Senatul României.

”Proiectul de lege privind acordarea voucherelor de vacanță și salariaților din sistemul privat a fost depus în Senat”
Prezentat anterior într-o primă lectură premierului Nicolae Ciucă, Proiectul de lege care reglementează acordarea voucherelor de vacanță și salariaților din sistemul privat a fost depus la Senat.
Am inițiat și semnat acest demers legislativ împreună cu colegii mei senatori, Radu Oprea și Lorant Turos, care, în calitate de lideri de grup ai PSD și UDMR, au înțeles importanța acestui proiect și efectele sale benefice asupra salariaților din sistemul privat, dar și a economiei în general.
În forma prezentată, Proiectul de lege prevede ca, începând cu data de 1 ianuarie 2024, cei aproximativ 4,2 milioane de salariați din sistemul privat, cu contracte de muncă, să beneficieze de vouchere de vacanță în valoare de 1.450 lei/anual, similar cu salariații din sistemul bugetar. Voucherele de vacanță vor fi deductibile integral din impozitul pe venit, de 10%, plătit de fiecare salariat și/sau din CAS, fără nicio presiune suplimentară pe angajator.
Ca prim efect al acestei decizii, presiunea fiscală pe salariat ar înregistra o scădere. În România, costul fiscal pe angajat, de 40,85%, este cel mai ridicat din Uniunea Europeană, unde se înregistrează o medie de 26% – 27%. Fiscalitatea ridicată atrage după sine și un grad de colectare redus, un exemplu fiind CAS, unde statul român colectează doar 80% – 85% din totalul sumelor pe care ar trebui să le încaseze.
Totodată, pe lângă eliminarea discrepanțelor dintre cele două categorii de salariați – cei din sistemul bugetar și cei din sistemul privat – adoptarea Proiectului de lege va conduce la revitalizarea turismului și a industriei HoReCa, cele mai afectate de criza pandemică, dar și la dezvoltarea industriilor conexe: alimentară, transporturi, comerț, servicii etc. De asemenea, va scădea costul fiscal pe angajat, iar prin efectele directe din economie se va înregistra o creștere a Produsului Intern Brut.
Proiectul de lege a fost depus în Senat și cu semnăturile de susținere a 140 de senatori și deputați PNL, PSD și UDMR.
Eugen Țapu-Nazare
Președintele Comisiei de antreprenoriat și turism din Senat‘’, transmite intr-un comunicat de presă senatorul Eugen Țapu Nazare.

I.C

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.