Salavamontistii de pe Ceahlau au intervenit seara trecuta pentru gasirea unei tinere de 18 ani care a suferit un atac de panica dupa ce s-a ratacit de grupul din care facea parte, anunta Salvamont Neamt. Spre dimineata, salvamontistii au fost din nou alarmati de niste turisti campati, carora un urs le dadea tarcoale:
”In seara zilei de 24 august, in jurul orei 18.30, am fost anuntati prin Dispeceratul National Salvamont ca o persoana s-a pierdut de grupul din care facea parte, in zona Cascadei Duruitoarea. Persoana in cauza a pierdut poteca marcata si a suferit un atac de panica.
Tanara, in varsta de 18 ani, din Husi, judetul Vaslui, a fost gasita, in urma unei actiuni intreprinse de echipa de interventie din Baza Durau, in zona paraului Rupturi, parau ce coboara de la cascada Duruitoarea. O autospeciala SALVAMONT a adus-o in siguranta in statiunea Durau. 
Persoana se pierduse de grupul care cobora, probabil grabit, sa nu fie surprins de intuneric. A intrat in panica si a pierdut traseul, apoi, cand si-a dat seama ca s-a ratacit, a cautat o zona cu semnal si a sunat la Dispeceratul National Salvamont. Nu avea nici o sursa da lumina sau echipament de protectie, iar noaptea temperatura din zona scade pana la 6-7 grade Celsius, existand riscul hipotermiei. 
Echipa de salvare a gasit-o la cateva minute inainte ca intunericul sa se instaleze definitiv, ceea ce ar fi complicat operatiunea de salvare si ar fi deteriorat si mai mult starea psihica a victimei.
In jurul orei 03:00, atat Dispeceratul Bazei Durau, cat si Baza Dochia au fost alarmate de catre turistii campati in zona special amenajata din Ghedeon (in apropierea cabanei Dochia), care erau ingroziti de faptul ca un urs da tarcoale camparii. Echipa din Baza Dochia s-a deplasat la fata locului, dar nu a putut confirma daca ce au vazut sau auzit turistii campati a fost sau nu urs.
Au reusit sa calmeze turistii aflati in panica si i-au sfatuit sa nu lase mancare in afara corturilor , sa nu consume dulciuri in cort sa stea grupati si sa faca mult zgomot daca incidentul se repeta,
Populatia de ursi din Ceahlau fiind foarte numeroasa, intalnirile dintre locuitorii padurii si turisti sunt din ce in ce mai dese dar nu au existat pana acum sutuatii cu adevarat periculoase.”
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.