Tinerii nemțeni conștientizează rolul societatății civile la ediția dublă a Junglei Urbane 2024 #CivilSociety Edition
Comunicat de presă- Asociația de Sprijin Comunitar „ACS”: Jungla Urbană, un eveniment cu și pentru tinerii din județul Neamț a avut loc anul acesta în ediție dublă, pe 20 aprilie 2024 în Piatra-Neamț și pe 27 aprilie 2024 în Târgul Neamț. Evenimentul a fost organizat de Asociația de Sprijin Comunitar „ACS”, în parteneriat cu Rotary Club Cetatea Neamtului & Club Interact Cetatea Neamtului. O ediție aparte, cu numărul 14, a reunit energia și ideile a două comunități din județul Neamț, astfel, toți tinerii dornici de aventură între 14 – 25 ani din județul Neamț au putut participa. Anul acesta, Jungla Urbană a adus în prim-plan societatea civilă. În lumea în care trăim, devine din ce în ce mai important să fim conștienți de impactul pe care societatea civilă formată din organizații și cetățeni îl are asupra dezvoltării și bunăstării comunităților noastre.
În Piatra-Neamț, evenimentul a contabilizat 57 de echipe înscrise, 171 de concurenți, 100 de voluntari implicați (90 din Piatra, 10 din Târgu Neamț), peste 800 ore de voluntariat în ziua Junglei, 3 echipe câștigătoare, iar în Târgu Neamț 16 de echipe înscrise, 48 de concurenți, 60 de voluntari implicați, peste 360 ore de voluntariat în ziua evenimentului. Activiatea voluntarilor a fost una însemnată și înainte de ziua cea mare, aceștia realizând activități de planificare, creare de trasee, creare de indicii, comunicare cu partenerii, promovare în social media, recrutare de participanți, instruirea voluntarilor și a concurenților, pregătirea materialelor pentru competiție și, nu în ultimul rând, derularea competiției în sine. Ediția din Târgu Neamț a evenimentului a fost organizată în parteneriat cu Interact Fălticeni și Clubul Interact Cetatea Neamțului.
Printre provocările pe care participanții le-au întâlnit au fost numeroase indicii pe tema societății civile și necesitatea interpretării corecte a acestora menite să îi ducă la următoarele checkpoint-uri. Aceștia au fost ghidați spre repere importate și puncte cheie pentru a căuta informații și a răspunde la întrebări. Atât în Piatra Neamț, cât și în Târgu Neamț, primele 6 echipe care au reușit să ajungă la finish au intrat în semifinală, iar, ulterior, 3 dintre ele au ajuns în finală. Cu ajutorul sponsorilor, au fost oferite 3 premii în bani, menite a recunoaște efortul celor 3 echipe câștigatoare. Mulțumim partenerilor noștri, Fundația Autonom, Dinamic ’92, Vitamin Aqua, StayFitGym!
Jungla Urbană 2024 #CivilSociety Edition a demonstrat că societatea civilă este fundamentul unei comunități unite și incluzive, în care fiecare dintre noi are o voce și un rol activ în modelarea propriului viitor. Pentru tinerii din Piatra Neamț, a reprezentat un pas relevant în direcția educării lor asupra importanței societății civile.
Activitățile proiectului pot fi urmărite pe pagina de Facebook a organizației (Asociatia De Sprijin Comunitar ACS), pe pagina de Instagram (acs_piatra_neamt), pe canalul nostru de YouTube (@ACSPiatraNeamt) și pe site-ul voluntariatneamt.ro.
Despre conceptul de Junglă Urbană
De la prima sa organizare în anul 2009, Concursul Jungla Urbană, acum ajuns la cea de-a 14-a ediție, a fost creat și dezvoltat cu pasiune de voluntarii Asociației de Sprijin Comunitar „ACS” din Piatra Neamț. Scopul principal este să ofere participanților o experiență educațională distractivă, captivantă și antrenantă. De-a lungul edițiilor anterioare, Jungla Urbană a atras peste 2000 de concurenți și a implicat peste 600 de voluntari, însumând peste 5500 de ore de voluntariat. Competiția a obținut recunoașterea din partea Ministerului Tineretului și Sportului, fiind distins ca Proiectul de Tineret al anului 2015 în domeniul Sport. De asemenea, în 2019, a fost finalist la Gala Națională a Voluntariatului, în cadrul categoriei Proiectul de voluntariat al anului în domeniul Sport.
Despre proiectul #ONGfâșNeȚ
Proiectul este derulat de Asociația de Sprijin Comunitar „ACS” cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este creșterea capacității și sustenabilității organizațiilor neguvernamentale din județul Neamț prin îmbunătățirea imaginii publice a acestora în rândul publicului.
Despre Asociația de Sprijin Comunitar „ACS”
Asociația de Sprijin Comunitar „ACS” este o organizație non-guvernamentală dedicată dezvoltării tinerilor și participării active la viața comunității, a cărei misiune este încurajarea tinerilor să fie lideri ai propriei vieți și să învețe să-și asume responsabilitatea pentru alegerile și acțiunile lor, într-un spirit de autodeterminare și independență. Viziunea noastră este să construim o societate în care tinerii sunt actori activi și creativi în modelarea propriilor destine. Ne propunem să creăm o cultură a colaborării și a implicării active, unde fiecare tânăr este motivat pentru a produce transformarea pozitivă a societății. Oferind sprijin și resurse tinerilor, ajutăm la formarea unei noi generații de lideri responsabili și implicați care devin artizanii unui viitor de succes. Prin activitățile și proiectele desfășurate, asociația contribuie de peste 23 de ani la dezvoltarea tinerei generații și încurajează participarea activă a tinerilor la viața comunității din județul Neamț. Creăm o comunitate în care tinerii sunt autonomi, responsabili și angajați în propria dezvoltare! Mai multe detalii despre proiectele asociației pe www.voluntariatneamt.ro.
Despre Programul Active Citizens Fund România
Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.
I.C.