De 4 zile, de pe 16 mai, o lege care obliga supermarket-urile sa aloce spatiu si vizibilitate produselor romanesti, nu mai este valabila, dupa ce Uniunea Europeana a declarat legea ca fiind ”infrigement”. Prin urmare, sintagma ”Produs in Romania” este interzisa in marile lanturi de magazine, unde predomina produsele de import, din tarile mama ale companiilor care le detin. Decizia este cel putin scandaloasa si are un vadit caracter antiromanesc, de vreme ce in alte tari din Occident, sintagma nu a fost interzisa si este folosita pentru a evidentia produsele din tarile respective.

Fostul deputat de Neamț, Adrian Rădulescu, președintele Asociației Fermierilor din România și fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a explicat la B1 TV de ce au fost interzise cuvintele “Produs în România” pe rafturile din magazinele din țară.

Pe înțelesul tuturor, explic în 30 de secunde. Am făcut o lege care era normal să fie pentru producția românescă și pentru produsul românesc. Bruxelles, în momentul în care a văzut-o, a citit-o și a spus foarte clar: Ilegal pentru România dacă nu modificați și ne-a spus să scoatem pe rând. Scoateți produs românesc, scoateți filieră scurtă, scoateți, scoateți, scoateți, scoateți, pentru că altfel intrați în ilegalitate.

Când a fost totul scos, a zis: acum gata, puteți să o promulgați (n.r. legea). Am discutat cu domnul Stănescu, președintele comisiei de Agricultură și mi-a spus foarte clar că au fost obligați de Comisia Europeană să facă chestiunea asta pentru că altfel ne amendau de ne mergeau fulgii. Pentru neconformitatea unor lucruri, ei lucrează la o nouă lege în care să pună lucrurile într-o altă scară. Dacă nu schimbam, primeam niște amenzi usturătoare. Ni s-a dat dispoziție!“, a declarat Adrian Rădulescu, citat de dcnews.ro.

Radulescu mai spune ca în România trebuie vandute produsele din import, pentru ca noi suntem piață de desfacere. “Din experiența mea cu Bruxelles, cu Bruxelles nu se negociază. La Bruxelles trimiți legea și el îți spune: cu asta nu sunt de acord, faci așa, faci așa. Nu e bine, e încălcare a legii, așa se negociază cu Bruxelles. Ei sunt naționaliști, ei știu ce se întâmplă în Europa, vrea produs franțuzesc, vrea produs german, italian, iar în România trebuie produse tot ale lor, nu ale noastre, pentru că noi suntem piață de desfacere. De asta ne-au luat lângă ei, nu că suntem frumoși, deștepți și că aveau nevoie de noi pentru altceva decât piața de consum“, a mai spus Adrian Rădulescu.

O reactie vehementa a avut si Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, care a declarat tot la postul TV amintit, ca daca legea a fost modificata fara sa fie consultati producatorii romani, atunci este vorba despre tradare de tara. “Dom`ne, chestia asta cu “infringement-ul” pe mine mă îmbolnăvește. Eu acum câteva luni de zile am văzut în Franța, în aceleași hipermarketuri, peste tot erau etichete cu “produs în Franța”, indiferent că era roșie, indiferet că era pui… Deci asta înseamnă că fie e o decizie a Uniunii Europene pentru toate statele membre, fie este o păcăleală pe care ne-o spun băieții noștri și dacă ne spun o păcăleală și dacă au luat decizia asta fără măcar să ne consultăm sau să stăm de vorbă, eu aș spune că sunt trădători de țară. Este inadmisibil!“, a declarat Dragos Frumosu.

Aceeasi lege obliga lanturile de retail-eri să asigure produselor românești 51% din gama respectivă. Acum nu mai este valabila. Atitudinea UE demonstreza inca o data ca Romania este considerata o colonie, o tara de mana a treia, fara drepturi ci doar cu obligatii dictate si executate ca pe vremea URSS. Mai trebuie amintit ca Romania a fost abadonata total de UE si in contextul crizei coronavirus, cand tara noastra nu a primit nici macar o incurajare de la cei care fac profituri de zeci de miliarde de euro anual si beneficiaza de mana de lucru extrem de ieftina care provine tot din Romania.

La fel de vinovati se fac si politicienii care au modificat legea fara sa consulte opinia publica.

Later EDIT: Este vorba despre Legea nr. 28/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare. Mai multe detalii AICI

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

31 COMENTARII

  1. Infringementul este procedura prin care UE sancționează statele care nu respectă legislația europeană. De la bun început țin să amintesc că legislația internațională e superioară celei naționale. Aș vrea să văd și eu legea europeană care interzice etichetarea produselor cu țara de origine.

  2. Sincer, doresc să văd și eu cine a interzis așa ceva.
    Consiliul Europei, Parlamentul European nu a impus nicodată așa ceva. O fi ceva nou, sau domnul Stănescu are alte interese pe care le ascunde în spatele unei ”scuze” nejustificate? Sunt destule ”persoane” care spun așa cere UE și se ascund în spatele acestei afirmații! Fals. Uniunea Europeană oferă libertate statelor membre atâta timp cât nu încalcă normele generale. Ba chiar precizează acest aspect în toate comunicatele lor!

  3. Ați trimis niște „papă lapte” la Bruxelles să prezinte legea. Așa e când nepotismul și corupția crede că „merge și așa”. Nu merge! Trimiteți oameni care știu vorbi germana, franceza și engleza, buni negociatori, indiferent de cumetriile voastre politice. Alegeți profesioniști, nu mai lucrați cu amatori în chestiuni ce țin de interesul național. Aveți de unde lua tineri cu boașe, nu mai luați castrați în delegațiile importante!

  4. Totul este o „făcătură”. Am verificat toate legile pertinente, articol cu articol, (Legea 321/2009 cu modificările din Legea 150/2016, Legea 28/2020). Nu este vorba de nicio interdicție! Circulă o postare cu un așa-zis extras din lege, în care, chipurile să explică ce este produsul românesc (în Legea 321/2009 art. pct.2 și 6) Aiurea! Este un fals!

  5. Ar trebui sa nu mai cumparam din hipermarketuri, ci doar din magazinele romanesti. In Norvegia Lidl a deschis hipermarketuri si nici un norvegian nu a cumparat nimic timp de 2 luni, au fost nevoiti sa le inchida si au plecat cu coada intre picioare. Dar norvegienii sunt foarte nationalisti, de aceea o duc asa de bine, pe canb romanii nu sunt asa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.