După 30 de ani s-a jucat din nou hora la căminul cultural din Gîrcina

Sâmbătă după-amiază, gîrcinenii au fost martori la un moment deosebit de important pentru întreaga comunitate. A fost redeschis căminul cultural, după 30 de ani, răstimp în care clădirea a fost la un pas de demolare. Un proiect cu fonduri europene și ambiția actualei administrații locale, a schimbat însă soarta locului unde localnicii au trăit cele mai frumoase momente din viața lor.

Sâmbătă, la căminul cultural din Gîrcina s-a încins din nou hora, ca pe vremuri, în prezența a sute oameni, sala de 150 de locuri, devenind neîncăpătoare pentru cei veniți să asiste la evenimentul de mare însemnătate.

Este un proiect de suflet la care muncim de peste patru ani de zile. Cu acest proiect redăm gîrcinenilor datinile și tradițiile care erau odinioară. Totodată, ne dorim să reînviem ansambul de dansuri din comuna noastră care pe vremuri era condus de Nae Rotaru. Nu am muncit singur, au fost alături de mine și consilierii locali, cărora le mulțumesc pentru susținerea și răbdarea de care au dat dovadă. Sper ca gîrcinenii să se bucure de manifestările pe care le vom organiza aici, așa cum se bucurau odinioara”, spune plin de emoție, primarul Gontaru.

Anul acesta se împlinesc 80 de ani de când a fost construit căminul. La ridicarea lui a contribuit la acea vreme întreaga comunitate. După orele de serviciu sau de muncă prin gospodării, gîrcinenii se adunau și dădeau cu toții o mână de ajutor, fiecare cum putea, inclusiv cu materiale de construcție. De aceea, salvarea și reabilitarea lui sunt motive în plus de mândrie și de bucurie atât pentru administrația locală cât și pentru întreaga comunitate. ”Sunt bucuros ca fiu al satului, că am putut contribui la renașterea acestui loc de mare însemnătate atât pentru noi cât si pentru bunicii și părinții noștri. Așa a fost construit căminul, de întreaga comunitate de la acea vreme. Fiecare muncea după programul de muncă. Făceau clacă și ridicau căminul, unde mai apoi, zeci de ani de zile, au marcat cele mai frumoase momente din viața lor, de la nunți și botezuri până la vestitele baluri, spectacole folclorice sau proiecții de film”, mai adaugă Mihai Gontaru.

Reabilitarea a început în anul 2018, când clădirea ajunsese la un stadiu extrem de avansat de degradare și puțini erau cei care credeau că va mai putea fi salvată. Investiția a fost în valoare totală de aproximativ 350.000 de euro, din care 250.000 de euro au fost bani europeni, iar restul, de la bugetul local. Căminul arată acum ca nou-nouț și are de la sistem de sonorizare, până la instalație de climatizare și grup sanitar, ori sală de machiaj pentru artiștii care vor urca pe scenă. De asemenea, prin acest proiect au fost achiziționate și 10 costume populare tradiționale, dar și mobilierul pentru încăperile care vor găzdui un muzeu și biblioteca din comună.

Capacitatea sălii de spectacole este de 150 de locuri pe scaune și va găzdui doar evenimente culturale, educative sau artistice.

Seara, pe dealul Muntele din Gîrcina, a continuat petrecerea până târziu în noapte, cu prima ediție a Festivalului Fânului, un fel de sărbătoare câmpenească (dar mai cu ștaif), cu concursuri pentru gospodari dar și cu surprize culinare.

I.C.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.