Previziunile oficiale privind evolutia pandemiei de Sars Cov2 in Romania, sunt destul de sumbre si se pare ca pentru români, se pregateste inca in Paste interzis, asa cum a fost in 2020.

Incepand de astazi, ca si cum cineva ar vrea cu orice pret sa arate ca pandemia este in plina desfasurare in Romania, incidenta de raspandire comunitara va fi calculata cu tot cu cazurile din focare. Pana acum, restrictiile erau impuse dupa cifrele calculate fara cazurile din focare si lucrurile incepusera sa se aseze. De exemplu, in judetul Neamt, incidenta scazuse pana undeva la 0,9 la mie si nicio localitare nu mai era in scenariu rosu.

De astazi insa, odata cu adaugarea focarelor in calcularea incidentei, judetul va intra din nou in scenariu galben si evident, mai multe localitati vor trece in scenariu rosu, cu consecintele de rigoare: inchiderea scolilor, inchiderea segmentului HoReCa, etc. La fel se va intampla in toata tara, cu grave urmari pentru ecnonomia si asa subrezita dupa un an de restrictii.

La asta se mai adauga si previziunile Institutului Naţional de Sănătate Publică, unde potrivit presei centrale, s-a realizat o analiză privind evoluţia epidemiei de coronavirus în România. Conform datelor facute publice ieri, analiza arată o tendință de creștere a ratei de incidență la nivel național în ultimele două săptămâni si se preconizeaza aparitia unui nou val, valul 3, in totala contradictie cu parerile unor specialisti ale caror voci nu sunt deloc luate in seama, care afirma ca nu exista pandemie in valuri.

Neoficial, pe baza evoluţiei numărului de cazuri din ultimele zile şi pe baza estimărilor pentru următoarele zile, cu peste 3500 de cazuri noi pe zi, specialiştii estimează că valul 3 al epidemiei a început în România. Dacă epidemia urmează acelaşi model matematic cu precedentele valuri, am putea avea un vârf în perioada 15-20 aprilie, cu 20-22 de mii de cazuri pe zi, dublu faţă de situaţia din valul 2 (noiembrie 2020), scrie stiripesurse.ro.

Potrivit INSP, începând cu data de 14 februarie 2021 (la 7 zile de la deschiderea școlilor) se urmăresc 3 scenarii ipotetice de posibilă creștere a numărului de cazuri de infecție:

1. Creștere constanta cu 1%/zi, ceea ce ar conduce la o medie de 3.300 de cazuri zilnice la data de 20 martie;

2. Creștere constanta cu 2%/zi, ceea ce ar conduce la o medie de 4.600 de cazuri zilnice la data de 20 martie;

3. Creștere constanta cu 4%/zi, ceea ce ar conduce la o medie de 8.900 de cazuri zilnice la data de 20 martie;

Începând cu data de 17 februarie se înregistrează o creștere susținuta a mediei cazurilor confirmate pe parcursul ultimelor 7 zile consecutive, evoluția îndreptându-se spre scenariul 2.

Prin urmare, daca va fi un nou varf spre sfarsitul lunii aprilie, romanii vor avea inca un Paste interzis, pe 2 mai.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.