Sfânta Parascheva este prăznuită în calendar ortodox 2020 cu cruce roșie pe data 14 octombrie. Cuvioasa Parascheva este un simbol al unității Ortodoxiei de pretutindeni, care arată viața de după moarte a Cuvioasei ca sfințenia ce ridică din neamul său pe omul care s-a asemănat cu Dumnezeu.

Sfânta Cuvioasă Parascheva a trăit în prima jumătate a veacului al XI-lea. Prima învățătură despre viața Sfintei se regăsește în “Cartea românească de învățătură” a mitropolitului Varlaam al Moldovei, Iași, 1643. Sf. Parascheva s-a născut în Epivata, azi cunoscut cu numele de Boiados, pe țărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol. Părinții Sfintei Cuvioase Parascheva au fost oameni credincioși, de neam bun, care au crescut-o pe Cuvioasă cu frică de Dumnezeu, îndemnându-i întotdeauna să deprindă faptele bune, dar și rugăciunea, postul și milostenia. Unul dintre frații Cuvioasei Parascheva, după ce a învățat carte, s-a călugărit sub numele de Eftimie și a fost ales episcop în localitatea Madite. Sfânta Parascheva și-a petrecut copilăria în casa părintească, sub atenta ocrotire a acestora.

Legenda spune că, pe când avea zece ani a auzit citindu-se, “fiind într-o biserică a Precistei“, cuvântul Evangheliei: “Oricine voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și arunce crucea și să-Mi urmeze Mie “ (Marcu 8, 34).

Moaștele Cuvioasei Parascheva se află la Iași de mai bine de 370 de ani. Acestea au fost aduse de domnitorul Vasile Lupu, iar la început au fost așezate în Biserica Trei Ierarhi. În anul 1888, după slujba de vecernie, în urma unui incendiu, lăcașul a fost mistuit, dar nu și moaștele. Atunci a fost momentul când moaștele Sf. Parascheva au fost mutate în Catedrala Mitropolitană. În fiecare an, pe 14 octombrie, de Sfânta Parascheva, credincioșii participau la unul dintre cele mai mari pelerinaje din țară și mergeau să se închine la moaștele Cuvioasei, însă puține persoane știu că sub veșmintele care îi acoperă moaștele se află un blestem.

Despre moaștele Sf. Parascheva se spune că au puteri miraculoase, deoarece Cuvioasa a fost cunoscută ca fiind protectoarea celor care se confruntă cu probleme grave, dar și a oamenilor care nu-și găsesc liniștea sufletească. Veșmintele din racla cu moaștele Sfintei Parascheva sunt croite din catifea albă, pe care sunt aplicate flori brodate. Aceleași flori de pe veșminte înfrumusețează și baldachinul Sfintei Parascheva. Însă, puțini credincioși știu faptul că moaștele sunt îmbrăcate într-un alt veșmânt sfânt de care se leagă un puternic blestem.

Moaștele sunt acoperite de un veșmânt care datează din anul 1641, la care este pus un sigiliu, iar acolo este menționat blestemul domnitorului Vasile Lupu: “Blestemat să fie cel care ca împrăștia vreodată Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva”. Ce nu este bine să faci când este Sfânta Parascheva De ziua Sfintei Parascheva nu este bine să faci treburi în gospodărie și nici să coși. Se spune că dacă o vei face, vei avea mari dureri de cap și de ochi. Femeile nu au voie să toarcă și să coasă, iar în cazul în care o vor face o să le iasă negi pe mâini. Nici bărbații nu au voie să muncească în această zi. În cazul în care muncesc, casa le va fi lovită de trăsnet și peste ea o să cadă grindă. De Sf. Parascheva nu este bine să mănânci nuci, castraveți și poame care sunt în formă de cruce. În această zi, nu se mănâncă fructe închise la culoare și nici pepene roșu, deoarece ele amintesc de sacrificiul martiric (sursa: libertatea.ro)

tvmneamt.ro

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.