In timp ce ”comandantul operatiunii”, Raed Arafat alarmeaza si panicheaza populatia cu ”catastrofa sanitara” din Romania, provocata de explozia numarului de infectari cu Sars Cov2 (valul 4, varianta Delta), in judetul Neamt au disparut cazurile de afectiuni respiratorii de sezon. Numarul pacientilor internati in spitalele din Neamt cu astfel de afectiuni (gripa, viroze, pneumonii, bronșite si altele), este extrem de mic, ba chiar insignifiant. Avand in vedere ca in Neamt vremea este destul de rece de cel putin 2 saptamani, ar fi trebuit ca numarul răcelilor de sezon, sa fie pe masura.

In Spitalul Judetean Neamt, nu exista pacienti cu alte afectiuni respiratorii, in afara de Covid.  Ieri directorul spitalului, Alexandru Filimon, spunea ca au fost astfel de cazuri la spitalul judetean, insa toti pacientii au fost transferati la spitalul de la Bisericani, care este si spital suport Covid. Numai ca… supriza: la Bisericani sunt doar 11 pacienti cu astfel de afectiuni. ”Avem 13 paturi pentru pacienti cu viroze, pneumonii sau bronșite si doar 11 sunt ocupate”, a declarat Maria Anton, directoarea Spitalului de Pneumoftiziologie Bisericani.

Conform datelor oferite de directorii altor unitati medicale din judet, în spitalul de la Bicaz erau internati astazi 5 copii cu afectiuni respiratorii obisnuite, iar în spitalul de la Targu Neamt erau internati 11 pacienti cu astfel de afectiuni respiratorii, dintre care 8 sunt copii si 3 sunt adulti.

Purtatoarea de cuvant de la spitalul din Roman nu a reusit pana la ora redactarii sa ne transmita informatiile solicitate, insa conform unor surse din spital, la Roman ar fi internati doar pacienti Covid, adica nu sunt pacienti si cu alte infectii respiratorii.

Asadar, la aceasta ora, in judetul Neamt sunt confirmate in total doar 27 de cazuri de pacienti internati cu afectiuni respiratorii de sezon, fata de sute de pacienti internati cu Covid. Concluzia este ca in Neamt a disparut orice viroza, in afara de Covid. Situatia pare trasa la indigo cu cea din noiembrie 2020 (tot in plin val de infectari), cand DSP nu raportase niciun caz de răceală de sezon, desi cu un an inainte, in 2019, in aceeasi perioada, erau raportate mii de cazuri. (Amanunte AICI Ciudat! Niciun caz de alte infecții respiratorii în Neamț, doar Covid 19. În noiembrie anul trecut, erau aproape 2.000 de cazuri)

Desigur, nu toti pacientii cu viroze obisnuite ajung sa fie internati in spital, insa in alti ani, numarul unor astfel de cazuri era de ordinul miilor. Cum au disparut aceste afectiuni respiratorii si in locul lor a ramas doar Covid, ramane un mister, pe care niciun ”specialist” dintre toti expertii in Covid, nu se inghesuie sa-l explice.

Intrebat despre raportarile pe cazurile de afectiuni respiratorii de sezon, Radu Firăstrău, directorul DSP Neamt, a explicat ca institutia nu are date in acest sens, pentru ca monitorizarile pe aceste afectiuni incep in luna octombrie pana in luna aprilie, iar rezultatele pentru prima saptamana a lunii octombrie, vor fi facute publice pe 12 octombrie.

Spre comparatie, iata cum era situatia in Neamt la inceputul lunii octombrie 2019, inainte cu aproape jumatate de an de pandemia Covid: ”In saptamana 7-13.10.2019 de supraveghere epidemiologica numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute ( IACRS) a fost de 1653, cu un numar de 32 internari, marcand o usoara tendinta de creştere față de cel înregistrat în săptămâna precedentă (1341 cazuri cu 39 bolnavi internati). Numarul de pneumonii raportate, in scadere, a fost de 247 cu un numar de 75 internari (faţă de 285 cu 58 internari saptamana precedenta).

Din analiza pe grupe de varsta se constata ca, ratele de incidenta cele mai crescute pentru IACRS si pneumonie se inregistreaza la grupele de varsta 0-1 ani, 2-4 ani şi peste 65 ani”, se arata intr-un comunicat DSP publicat pe site-ul institutiei la vremea respectiva. Informatiile pot fi vazute AICI.

Asadar, infectiile respiratorii de sezon si pneumoniile incepeau in 2019 inca din luna septembrie (si DSP avea si raportari), si erau raportate intr-o singura saptamana, aproape 2.000 de infectari, cu peste 100 de internari. In acest an (2022), avem un numar de infectari de aproximativ 600 pe saptamana (cu peste 300 de pacienti internati), insa toate cu Sars Cov2. Alte infectii respiratorii aproape ca nu mai exista.

Ce ar mai fi de adaugat, este ca directoarea spitalului din Bicaz a precizat ca se pot primi pacienti cu Covid si in spitalul respectiv, insa nu exista medicamentatia necesara si ar mai trebui si niste guri de oxigen. Avand in vedere ca suntem bombardati zilnic cu declaratii ale ”comandantului actiunii” despre spitale in care nu mai este loc pentru bolnavii de Covid, se ridica intrebarea, cat dureaza si cat costa sa fie internati pacienti cu Covid si la Bicaz? Probabil ca mult mai putin decat transportul cu avioane militare de la un spital la altul, pentru show mediatic si pentru a ingrozi populatia in scopul vaccinarii devenite intre timp obligatorii, spre deosebire de alti ani, cand mii de oameni suferea de afectiuni ale aparatului respirator, insa nu se declara epidemie, nici stare de alerta si nici nu-i obliga nimeni sa se vaccineze.

Ionut CORFU

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.