Dupa ce autoritatile sanitare au fost sesizate cu privire la faptul ca unii farmacisti recomanda medicamentele cele mai scumpe, cu coplata cea mai mare la retetele compensate ori gratuite, Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, prin reprezentantii lor din teritoriu, au anuntat ample actiuni de verificare la unitatile de profil. Timp de o luna, echipe mixte de inspectori vor verifica modul in care se respecta eliberarea medicamentelor compensate si gratuite.
Nicolae Banicioiu, Ministrul Sanatatii
„Conform prevederilor legale, farmaciile au obligatia de a se aproviziona in mod continuu cu medicamentele care sunt acordate in cadrul sistemului de asigurari de sanatate, cu sau fara contributie personale, mai precis medicamentele compensate si gratuite. In conditiile in care un pacient solicita un medicament prescris de medic, iar farmacia nu are in stoc medicamentele compensate la preturi mai mici sau egale cu pretul de referinta, aceasta are obligatia de a se aproviziona in termen de 24 de ore pentru bolile acute si 48 de ore pentru cele cronice. In niciun caz, farmacia nu trebuie sa propuna pacientului un medicament mai scump pentru care trebuie sa plateasca coplata”
Eliberarea unui medicament care necesita o plata mai mare din parte pacientului se poate realiza in conditiile in care medicul a indicat in prescriptie denumirea comerciala a medicamentului sau la solicitarea pacientului. La randu-i, CNAS a transmis, prin intermediul Casei de Sanatate Neamt, ca „farmaciile au obligatia sa se aprovizioneze continuu cu medicamente corespunzatoare DCI-urilor prevazute in lista, cu priloritate cu medicamente al caror pret pe unitatea terapeutica este mai mic sau egal cu pretul referinta. De asemenea, au obligatia sa elibereze medicamentele din sublistele A,B si C sectiunile C1 si C3, ale caror preturi pe unitatea terapeutica sunt mai mici sau egale cu pretul de referinta, cu exceptia cazurilor in care medicul prescrie medicamentele pe denumire comerciala sau la cererea asiguratului.Insa, in cazul in care medicamentele eliberate au pret pe unitatea terapeutica mai mare decat pretul de referinta, farmacia trebuie sa obtina acordul informat si in scris al asiguratului ori primitorului pe prescriptie – componenta eliberare.
Comunicat CAS
„Avand in vedere cele prezentate, va rugam sa reiterati furnizorilor de medicamente respectarea tuturor obligatiilor contractuale asumate prin contractele incheiate cu CAS; in caz contrar urmand a fi dispuse masurile prevazute de reglementarile legale in vigoare, masuri ce pot merge pana la rezilierea contractul de furnizare de medicamente cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu”