Local
Citit de: 8 ori

Plângere penală după sinuciderea polițistului rutier de la Roman. Se cere audierea șefilor din Poliția Neamț

Primăria Piatra Neamț: Lucrări la canalizarea pluvială și reparații străzi în zona centrală
Mugur Cozmanciuc, deputat PNL Neamț: ”A fost aprobat contractul de finanțare pentru A7”

Sindicatul Europol Neamț, prin vocea polițistului Ioan Cănărău, a depus astăzi o plângere penală la Parchetul de pe lângă judecătoria Roman, prin care se cere anchetarea cazului polițistului rutier de la Roman, Bogdan Mihalache, care s-a împușcat în cap în timpul serviciului, pe 18 martie

În plângere se arată că ar fi fost încălcată Legea privind programul de lucru al polițiștilor, formele de organizare a acestuia și acordarea repausului săptămânal. Astfel, pe fondul suprasolicitării, polițistul ar fi cedat nervos. Totodată, se mai precizează că sinuciderea ar fi avut loc imediat după ce polițistul ar fi fost audiat de un ofițer de la Control Intern. Prin urmare, se cere și audierea șefilor din Poliția Neamț.

Redăm integral plângerea penală înregistrată astăzi la Parchetul de pe lângă judecătoria Roman

DOMNULE PRIM-PROCUROR, Subscrisa, Sindicatul Europol Neamt cu sediul in comuna Gheraesti, sat Gheraestii Noi, strada Romanului 34, jud. Neamt, CIF 35767279, prin reprezentant Canarau Ioan, presedinte, posesor CI NT 992592, in baza competentelor oferite de legislatia in vigoare si in virtutea faptului ca organizatia noastra sindicala desfasoara o campanie de sesizare a tuturor neregulilor si abuzurilor din Politia Romana si in special din Inspectoratul Judetean de Politie Neamt, va instiintam despre o serie de aspecte negative si abuzive, chiar infractionale, in legatura cu tragicul eveniment din ziua de 18.03.2024, cand colegul nostru Mihalache Bogdan s-a sinucis cu arma din dotare.

Foarte multi politisti din cadrul Serviciului Rutier si din Biroul Rutier Roman s-au plans, inainte si mai ales dupa incident, despre programul de munca haotic, cu planificari ilegale in servicii, cu incalcarea timpilor de odihna, despre volumul mare de lucrari repartizate spre solutionare, actiuni planificate in numar foarte mare, la intervale scurte, s.a.m.d.

Toate acestea au dus la intarzieri in lucrarile penale, intarzieri sanctionate uneori.

Chiar agentul Mihalache Bogdan s-a plans despre toate aceste lucruri sefilor lui, sefului de birou si sefului serviciului, precum si colegilor, inclusiv sotiei sale.

Toti au observat ca se simte rau, ca este suparat, stresat peste masura, ca este afectat de toate aceste nereguli descrise mai sus.

Totul a culminat in ziua de 18.03.2024, cand Mihalache Bogdan a fost audiat de catre o echipa a Biroului Control Intern din care facea parte si ofiterul de politie Ursache Florin Vladimir, cunoscut cu un comportament nu tocmai deontologic, in anul 2022 comitand acte de violenta in familie sanctionate cu emiterea unui ordin de protectie emis impotriva lui, confirmat si prelungit cu doua luni de catre Judecatoria Piatra Neamt, etc. Dupa audieri, colegul nostru s-a impuscat in cap. Ceva s-a intamplat in timpul acelor discutii, aspecte care trebuiesc cercetate amanuntit, in opinia noastra.

Chiar sotia acestuia a iesit in spatiul public spunand ca nu avea probleme in familie si ca Bogdan s-a sinucis din cauza problemelor de la serviciu.

Subordonatii sefului Serviciului Rutier, cms sef Paleu Bogdan, ne-au trimis opinia lor fata de acesta, randuri pe care le expunem mai jos

Despre cum este șeful Serviciului Rutier Neamț..?!

În primul rând, este pur si simplu un “șef”, a obținut o funcție în vârful piramidei, un birou frumos, deși ar fi trebuit să fie un lider al tuturor polițiștilor rutieri din județul Neamț.

Acesta îmbracă un comportament vindicativ bazat pe inechitate și control excesiv de orice natură. De asemenea, afectează statutul profesional prin dezaprobarea ideilor sau soluțiilor subalternilor și impune doar propriile opinii.

De cele mai multe ori se axează doar pe propriile interese, dorind să arate ca el deține “puterea” și se foloseste de puțina resursă umană pentru a organiza un număr mare de acțiuni punctuale (2/3 sau mai multe) într-o perioadă scurtă de timp, doar pentru a ieși în evidența șefilor ierarhic superiori prin rezultatele obținute, ducând de multe ori la sindromul burnout pentru polițiști. Veșnic nemulțumit de rezultate, de sacrificiul personal al fiecărui polițist pe care nu îl observă, dar care se simte ca o dramă în interiorul fiecărui polițist și care într-un final poate duce la tragedii.

Neimplicarea și nepăsarea în cunoașterea și înțelegerea problemelor și nevoilor personale și profesionale ale fiecărui membru al colectivului Serviciului Rutier Neamț fac ca acesta să fie un șef ca oricare altul și niciodată un lider capabil să își țină echipa aproape.

Un lider fără o echipă, este doar un pion singur pe o tablă de șah.

De altfel, si psihologul IPJ Neamt are niste atributii obligatorii in fisa postului privind gestionarea unor astfel de situatii, obligatii pe care nu si le-a indeplinit deloc. Actiunile post-eveniment ale doamnei cms sef Onea Monica nu au ajutat si nu mai ajuta cu nimic.

Si seful Biroului Rutier, scms Dumitrel Paul, are atributii in fisa postului care tin de cunoasterea subalternilor, de prevenirea unor astfel de situatii negative, de sesizare a psihologului, de monitorizare, s.am.d.

Va solicitam sa aprofundati cercetarile in acest caz deosebit de grav si sa va aplecati si spre aspectele semnalate de noi, pentru ca, in opinia noastra, proasta gestionare a resurselor umane, neglijenta si abuzul in serviciu, precum si indolenta manifestate de catre sefii agentului de politie, inclusiv de catre conducerea Politiei Mun. Roman, Servicului Rutier si a IPJ Neamt, care aprobau tot ce tine de programul de lucru si de actiunile pe linie de circulatie rutiera, volumul mare de munca, abuzul in serviciu al managerilor, stresul provocat de catre acestia, toate impreuna au dus la tragicul eveniment.

Se impune audierea tuturor politistilor rutieri din cadrul IPJ Neamt, in special a celor de la Politia Mun. Roman, a sefului IPJ Neamt, comisar sef de politie Osoianu Mihai Iulian, a sefului Serviciului Rutier,cms sef de politie Paleu Bogdan si a sefului Birolui Rutier Roman, scms Dumitrel Paul, precum si ofiterilor cu functii de conducere care aprobau tot ce tine de munca agentilor de politie rutiera.

Multi dintre agentii de politie rutieri ne-au transmis ca vor vorbi si vor scrie despre abuzurile la care au fost si sunt supusi in continuare, despre toate neregulile, abaterile si ilegalitatile care au dus, intr-un final, la gestul tragic al politistului Bogdan Mihalache.

ORDIN nr. 577 din 8 august 2008 privind programul de lucru al polițiștilor, formele de organizare a acestuia și acordarea repausului săptămânal

Articolul 2

(1) Durata programului de lucru al polițistului este, de regulă, 8 ore pe zi și 40 de ore pe săptămână, cu un repaus săptămânal de 2 zile, de regulă sâmbăta și duminica.

(2) Acordarea zilelor de odihnă săptămânală ce se cuvin polițistului, în zile consecutive, poate fi amânată, în mod excepțional, numai dacă interesele serviciului o impun, cel mult de două ori într-o lună, fără a depăși 30 de zile de la data la care persoana a fost la program.

(3) Durata maximă legală a programului de lucru nu poate depăși 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare. Prin excepție, durata programului de lucru poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, cu condiția ca media orelor de muncă, calculată pentru o perioadă de referință de 3 luni calendaristice, să nu depășească 48 de ore pe săptămână.

Articolul 3

(1) Programul de lucru se organizează în zilele lucrătoare, în intervalul orar 08,00-16,00.

(2) În unitățile în care programul de lucru nu poate fi desfășurat în intervalul de timp prevăzut la alin. (1), acesta este organizat, prin dispoziția șefilor structurilor respective, cu consultarea Corpului Național al Polițiștilor și a altor asociații profesionale legal constituite, precum și a sindicatelor reprezentative, cu respectarea prevederilor legislației în vigoare.

(3) Prin excepție, pentru desfășurarea unor activități temporare cu caracter specific, șefii de unități pot organiza, fără consultarea asociațiilor cu caracter profesional și a organizațiilor sindicale reprezentative, programul de lucru în alt interval orar, cu obligația de a asigura timpul liber corespunzător.

(4) Programul de lucru al compartimentelor care desfășoară activități cu publicul se stabilește de către șeful unității, în raport cu amploarea activității, asigurându-se personalului respectarea programului de lucru legal și repartizarea corespunzătoare a volumului de muncă.

Articolul 8

(1) Prin modul de proiectare a fișelor posturilor și prin organizarea activității, șefii unităților asigură încărcarea echilibrată cu sarcini a polițiștilor, potrivit fiecărei categorii profesionale, utilizarea completă de către aceștia a timpului de muncă și îndeplinirea îndatoririlor curente în timpul programului normal de lucru.

(2) În situații neprevăzute, care impun desfășurarea de activități peste durata normală a programului de lucru, șeful unității dispune în scris, cu justificarea temeinică a hotărârii sale, efectuarea de ore suplimentare.

(3) Sarcinile care presupun desfășurarea de activități după încheierea programului normal de lucru și cele care necesită chemarea polițiștilor la serviciu, de la domiciliu, din timpul liber al acestora, se îndeplinesc în condițiile alin. (2), cu respectarea prevederilor art. 2 alin. (2).

Articolul 9

La evaluarea capacității manageriale a șefului unității, conducerea ierarhică, potrivit competențelor, va avea în vedere și utilizarea eficientă a personalului avut la dispoziție. Articolul 10 Orele de serviciu prestate de polițist peste durata prevăzută la art. 2 alin. (1) se consideră ore suplimentare și se plătesc sau se compensează cu timp liber corespunzător, conform dispozițiilor legale privind salarizarea polițiștilor.

Articolul 14

(1) Caracterul permanent și obligatoriu al serviciului polițienesc obligă polițistul ca pentru îndeplinirea atribuțiilor de serviciu să se prezinte la programul de lucru stabilit, precum și în afara acestuia, în situații temeinic justificate.

(2) Programul de lucru este stabilit astfel încât să se asigure continuitatea serviciului polițienesc și refacerea capacității de muncă, în condițiile prevăzute de lege.

(3) Între două zile de muncă, timpul de repaus acordat polițistului nu poate fi mai mic de 12 ore consecutive.

Articolul 15

(1) Pentru polițiștii care desfășoară activitatea în schimburi, precum și pentru cei care desfășoară activități operative se asigură în cursul unei luni cel puțin un repaus săptămânal, sâmbăta și duminica, în zile consecutive.

(2) Polițiștii aflați în timpul liber, după efectuarea serviciului, nu participă la executarea ședințelor de tragere cu armamentul din dotare, la activitățile de pregătire fizică, la analize profesionale sau orice alte activități care nu sunt impuse de o stare excepțională sau de necesitate. Participarea polițistului la astfel de activități din timpul liber se face prin compensarea în mod corespunzător cu timp liber sau plata orelor suplimentare.

(3) Munca suplimentară și munca de noapte sunt prestate de către polițiști în limitele și cu drepturile compensatorii prevăzute de lege. LEGE nr. 360 din 6 iunie 2002 privind Statutul polițistului EMITENT PARLAMENTUL Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 440 din 24 iunie 2002 Articolul 5 Șefii ierarhici din cadrul Poliției Române răspund pentru legalitatea dispozițiilor date subordonaților. Ei sunt obligați să verifice dacă acestea au fost transmise și înțelese corect și să controleze modul de îndeplinire a lor.

Articolul 39

(1) Durata programului de lucru al polițistului este de 8 ore pe zi și 5 zile pe săptămână, stabilită astfel încât să se asigure continuitatea serviciului polițienesc și refacerea capacității de muncă, în condițiile prevăzute de lege.

(2) Programul de lucru, formele de organizare a acestuia și acordarea repausului săptămânal se stabilesc prin ordin al ministrului afacerilor interne, după consultarea Corpului Național al Polițiștilor.

(3) Dacă interesele serviciului o impun, acordarea zilelor de odihnă săptămânale ce se cuvin polițistului poate fi amânată, în mod excepțional, cel mult de două ori într-o lună.

Prevederile legale de mai sus, inclusiv Acordul Colectiv privind raporturile de serviciu ale functionarilor publici cu statut special-politisti din Ministerul Afacerilor Interne si alte norme interne, au fost incalcate.

Va rugam sa administrati ca probe pontajele cu programul de lucru al politistilor rutieri, planurile de actiuni rutiere, din cel putin ultimii 3-4 ani, declaratiile politistilor si ale sotiei si alte probe care considerati ca trebuiesc folosite pentru aflarea adevarului. Cu stima, Canarau Ioan, presedinte.

Declarația VIDEO au lui Ioan Cănărău referitor la acceasă acțiune în justiție, AICI

Sistemul (MAI) ucide! Împrejurările în care s-a împușcat polițistul din Roman, cu cine a vorbit ultima dată

I.C.

Distribuie știrea:

Etichete: Plângere penală după sinuciderea polițistului rutier de la Roman. Se cere audierea șefilor din Poliția Neamț
Articolul anterior
Primăria Piatra Neamț: Lucrări la canalizarea pluvială și reparații străzi în zona centrală
Articolul următor
Mugur Cozmanciuc, deputat PNL Neamț: ”A fost aprobat contractul de finanțare pentru A7”

Ești de acord? Sau ai altă părere?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed