Primarul Andrei Carabelea a reprezentat municipiul Piatra-Neamț la Congresul European al Autorităților Locale, care s-a desfășurat în Polonia. Acesta a fost invitat la manifestare în calitate de vorbitor la una dintre temele de dezbatere, privind instituțiile financiare regionale.

În fața a peste 2.500 de oameni, printre care se numără și reprezentanți ai unor autorități locale din Europa Centrală și de Est, Carabelea a făcut o dezvăluire aproape șocantă: în prima zi de mandat (sfârșitul lunii octombrie 2020) a aflat de la directoarea economică a primăriei Piatra Neamț, că nu mai erau bani pentru plata salariior și utilităților în școlile din municipiu, adică primăria era aproape falimentară. Detalii, în comunicatul de presă de mai jos:

Comunicat de presă- Primăria Piatra Neamț: Primarul Andrei Carabelea a reprezentat municipiul Piatra-Neamț la cea mai importantă conferință politică și economică din Europa Centrală și de Est, organizată de Fundația Institutului pentru Studii Estice în perioada 4-5 martie la Mikołajki, Polonia. Edilul a fost invitat în calitate de speaker la una dintre dezbaterile din cadrul Congresului – Rolul instituțiilor financiare regionale în consolidarea capitalului din regiune. Peste 2500 de reprezentanți ai autorităților locale și centrale, companii, fonduri de investiții au participat la peste cele 100 de paneluri de discuție ale Congresului.

Tema de discuție a fost una relevantă atât pentru orașul nostru, dar și pentru reprezentanții țării gazdă, din perspectiva faptului că Polonia este unul dintre statele membre ale UE cu cea mai mare rată de absorbție a fondurilor europene – peste 80%. Astfel, Congresul a reprezentat o ocazie pentru schimb de bune practici și înțelegerea mai bună a felului în care instituțiile financiare de la diverse niveluri susțin dezvoltarea regională și locală în cele două țări.

Sunt prin voia cetățenilor primarul orașului Piatra-Neamț, probabil unul dintre cele mai frumoase orașe din România, grație așezării geografice și cadrului natural pe care ni l-a oferit Dumnezeu.

Am fost ales primar pe 27 septembrie 2020 și până la depunerea jurământului a trecut fix o lună. În fiecare zi am mers în primărie să înțeleg proiectele, situația financiară și juridică. În prima zi după jurământ, în prima zi ca primar în exercițiu, directoarea economică vine la mine și îmi spune: „Domnule primar, până acum ați fost ales, de acum sunteți primar în funcție și trebuie să știți că nu mai avem bani să acoperim salariile și utilitățile în școli.” Știam că era cel mai îndatorat oraș din țară, dar nimic nu îmi prevestea așa ceva.

Pe atunci, situația primăriei era falimentară. Nu aveam bani de salarii și utilități în școli. Orașul era într-o deplină stagnare de ani buni. Astăzi, orașul este traversat dintr-un capăt în celălalt de lucrări de modernizare și investiții majore în mobilitate urbană, eficiență energetică, infrastructură educațională, zone de agrement și spații verzi. Pentru a reuși să ajungem la această performanță, a fost nevoie de o decizie radicală pentru prioritizarea proiectelor mari. Pentru că singura noastră șansă de a valorifica banii europeni este să îi punem repede în mișcare. În trei ani, am reușit cu aportul fondurilor din programele regionale să creștem bugetul orașului de aproape trei ori în trei ani: de la aproximativ 40 milioane de euro, la peste 110 milioane de euro anul acesta.” a subliniat primarul Andrei Carabelea în cadrul intervenției sale.

I.C.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.