Vacante Muzicale are programat pentru astazi, Joi, 5 iulie 2018, ora 21:00, in Piaţa Turnului din Piatra- Neamt, SEARĂ DE OPERĂ POP-ROCK „THE ONE BORN FROM A TEAR” Adaptare a basmului „Făt-Frumos din lacrimă” de Mihai Eminescu.

Compozitor şi dirijor: DAN SPÎNU

Libret: RAMONA COJOCARU, DAN SPÎNU, CODIN DEBOVEANU

Regia: ALEXANDRU PETRESCU

Soliști:

The One Born From A Tear – ALEXANDRU GROSU

Joane – CRISTINA TOȘU

Algar – MIHAI POPISTAȘU

Rowena – ANDRA BOTEZ

Queen Mother (Regina mamă) – MARIA PĂULEȚ

The Old Lady (Bătrâna) – IRINA GORGA

Holt – ALEXANDRU IOSIPESCU

The Servant (Slujnica) – DIANA ROGOJINĂ

The Horse (Calul) – SANDU BANTAȘ

Naratorul (personaj virtual sub formă de înregistrare video):

SORIN CIMBRU / ANDREI DĂNILĂ

Secția ritmică:

PAUL PINTILIE – pian, EUGEN TOBOŞ – chitară, DAN SPÎNU – chitară bas,

MIHAI TĂBÂRCĂ – baterie, RAMONA COJOCARU – claviaturi/efecte sonore

Opera rock „The One Born From A Tear” are ca libret o adaptare a basmului „Făt-Frumos din lacrimă”, de Mihai Eminescu. Modificările au fost multiple, constând în reununțarea la profilele psihologice ideale și unilaterale ale personajelor tipice unui basm şi realizarea unora mai nuanțate, complexe, realiste, ca într-un film istoric modern. Cadrul inițial al basmului a fost lărgit la cel al unei legende medievale iar libretul e scris în limba engleză, fapt ce nu a constituit o problemă în montările de până acum, spectacolul fiind însoțit de o subtitrare.

Din punct de vedere muzical lucrarea este o fuziune stilistică rarisimă la noi, între genul de operă și genurile pop/rock/jazz moderne. Fuziunea e realizată atât la nivel de scriitură muzicală cît și la nivel de orchestrație, unde se îmbină sonoritatea tradițională a unei orchestre simfonice cu cea a instrumentelor electrice și electronice ale unei formații pop-rock. Maniera de interpretare a soliștilor este și ea diferită de cea din operă, fiind specifică genurilor pop-rock moderne. Spre deosebire de musical-urile clasice, partiturile soliștilor sunt de performanță vocală. Proiecțiile video și efectele sonore întregesc modernitatea montării acestei lucrări.

„The One Born From A Tear” a primit o serie de distincții importante: Premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România pentru musical pe anul 2014, Premiul pentru orginalitate la Festivalul Operelor Independente în anul 2017, premii care reprezintă confirmări ale valorii sale.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.