Campania de vaccinare in Romania, ca si in Europa de altfel, se indreapta spre un fiasco total. Oamenii care se inscriu pe listele de asteptare pentru vaccinare sunt tot mai putini. Că aceasta campanie nu va avea nici pe departe efectele scontate ca numar de persoane vaccinate, se poate observa si din reactiile politicienilor de la putere din ultimele zile, care anunta o adevarata Apocalipsa daca romanii nu se vor vaccina. Ba chiar premierul Cîțu a trecut la amenintari pe față, de tip extremist, declarand zilele trecute ca ”Eliminăm acele voci care mai există împotriva campaniei de vaccinare”.

Că românii au devenit extrem de reticenti in fata vaccinului, o spun cifrele oficiale. Conform vaccin.live, la aceasta ora, sub 2% dintre români sunt dispusi sa se vaccineze si s-au inscris pe listele de asteptare. Doar Bucuresti si judetul Cluj sunt peste media nationala, dar si aici, numarul celor care vor sa se vaccineze este extem de mic, de sub 3%

Statistica pe regiuni insa, arata dimensiunile esecului campaniei de vaccinare. Doar Bucuresti- Ilfov se apropie de 2%, iar Transilvania trece usor peste procentul de 1% al celor care s-au programat pentru vaccinare. In celelate regiuni, intre 0,3 si 0,01 din populatie este pregatita sa se vaccineze.

Judetul Neamt este in topul judetelor cu cea mai mica rata de interes. Doar 29 de persoane din Neamt erau inscrise ieri pe listele de asteptare pentru vaccinare, aducand judetul la o rata de interes de 0,01%

Din cele 19 centre de vaccinare deschise in Neamt, conform cifrelor din acesta dimineata, doar in 10 dintre ele erau persoane programate pentru vaccinare. In 7 din cele 10 centre, erau asteptate sa se vaccineze una sau doua persoane. La nivel national sunt disponibile aproape 250.000 de locuri in centrele de vaccinare, iar in judetul Neamt sunt disponibile 7.371 de locuri.

In Romania s-au vaccinat pana acum 2 milioane de persoane, adica mai putin de 10% din populatie, in conditiile in care autoritatile sustin ca pentru a trece peste pandemie, trebuie sa se vaccineze cel putin 70% din populatie. In Neamt, pana la sfarsitul saptamanii trecute (conform datelor DSP Neamt), 24.622 de persoane primisera si a doua doza de vaccin. Asta inseamna ca mai putin de 5% din populatia judetului este imunizata prin vaccin.

Asadar, in scurt timp, centrele de vaccinare vor trebui inchise in cea mai mare parte a tarii, pentru ca interesul romanilor pentru vaccin este extrem de redus.

Nici la nivelul UE nu exista interes pentru vaccin. Din 500 de milioane de oameni s-au vaccinat doar 20 de milioane, deci sub 5% din populatie.

Datele despre vaccinare in Romania pot fi consultate AICI

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.