Mănăstirile nemțene, fruntașe la subvenții, rămân fără banii de la UE

*Anul trecut, primele trei locuri din țară la sumele încasate ca subvenții pentru suprafețele de teren au fost ocupate de mănăstiri nemțene * Acum, mănăstirile au rămas fără subvenții * Dacă vor în continuare acest sprijin de la UE, stareții trebuie să se declare fermieri activi

Anul trecut, APIA a făcut un clasament național al mănăstirilor care dețin cele mai mari suprafețe agricole, pentru care au primit subvenții. Pe primele locuri sunt 15 biserici și mănăstiri care au încasat, în anul 2013, peste 1,77 milioane de lei în contul subvențiilor alocate pe unitatea de suprafață. În topul celor 15 mănăstiri și biserici care au beneficiat de subvenții în valoare de aproape două milioane euro se detașează trei lăcașuri de cult din județul Neamț. Și nu sunt singurele.

*Topul mănăstirilor cele mai bogate

Topul începea cu Mănăstirea Neamț, care a primit subvenții pe suprafață în valoare de peste 304.404 de lei, ocupând astfel primul loc în acest clasament. Pe locul secund se află Mănăstirea Văratec, ce a încasat subvenții în sumă de 221.363 de lei, fiind urmată de Mănăstirea Agapia, care a beneficiat de subvenții pe suprafață în valoare de peste 207.101 de lei.

Pe locul al patrulea se clasează Parohia Reformată Boroșneu Mare, Covasna, care a primit subvenții de peste 146.146 de lei. Pe locul al cincilea se poziționează Mănăstirea Secu, Neamț, cu subvenții în valoare de 139.808 de lei, fiind urmată de Parohia Unitariană Belin, Covasna, cu subvenții de peste 116.544 de lei.

Pe următoarele două locuri se clasează Parohia Reformată Jebuc, Sălaj, cu subvenții de 116.357 de lei, fiind urmată de Mănăstirea Ponor, Alba, care a beneficiat de subvenții în sumă de 98.950 de lei.

Cu subvenții în valoare de 56.368 de lei, Mănăstirea Sihăstria, Neamț ocupă locul al doisprezecelea.

*Stareț sau fermier activ?

Atunci, la APIA Neamț, au fost depuse 118 cereri pentru 2.573 hectare de „terenuri sfinte“. Acum, multora dintre marile unități de cult nemțene li s-a tăiat calea spre subvenție. Mai exact, 6 mănăstiri nemțene nu au mai depus cereri de subvenții în acest an. Nu pentru că nu ar mai fi vrut subvenții, ci pentru că noile reglementări europene nu le-a mai permis accesul la bani. Este vorba de Mănăstirea Agapia care, în anul 2014, solicitase subvenții pentru suprafața totală de 375,6 hectare teren agricol, Mănăstirea Almaș – 72 ha, Mănăstirea Secu – 251 ha, Mănăstirea Sihăstria – 98 ha, Mănăstirea Văratic – 397 ha și Mănăstirea Neamț, cu aproape 550 hectare. În acest an, unitățile de cult nemțene nu au solicitat subvenții pentru suprafața de 1743 hectare teren agricol.

De vină e dilema: stareț sau fermier activ? Pentru a putea dovedi calitatea de fermier activ, instituțiile de cult trebuie să desfășoare activități agricole conform clasificării CAEN sau să poată dovedi cu documente că desfășoară propria activitate agricolă. Este motivul pentru care cele 6 mănăstiri nemțene nu au mai avut cum să depună anul acesta cerere unică de plată, rămânând fără banii de subvenție. Este o reglementare europeană care se aplică tuturor statelor membre nu doar României. Anul viitor, dacă respectivele unități de cult vin cu aceste acte doveditoare, pot primi subvenții.

*Lista neagră…

Patriarhia Română ar deține cel puțin 40.000 de hectare de teren agricol. În anul 2014, APIA București făcea cunoscut că mănăstirile și parohiile au depus cereri de plată pentru o suprafață agricolă totală de 23.853 hectare, iar subvențiile primite de instituțiile de cult ajungeau la aproape 5 milioane de euro.

Tot anul trecut, a intrat în discuție noul concept introdus de curând în legislația europeană, cel al „fermierului activ“ care a lăsat fără subvenții foarte multe unități de cult, dintre cele mai mari.

Înainte de asta a fost vehiculată și o listă neagră cu proprietarii de terenuri care nu mai aveau drept de subvenții. Atunci, se adoptase un act normativ prin care se clarifică termenul de fermier activ, pentru a stabili cu exactitate cine are sau nu dreptul să beneficieze de subvenții agricole. Așa s-a întocmit și lista neagră a celor care nu au dreptul la plățile directe din agricultură. Tăiați de pe lista cu subvenții erau cei care gestionează aeroporturi, servicii de transport feroviar, servicii de alimentare cu apă, servicii imobiliare, terenuri permanente de sport și destinate activităților de recreere sau alte întreprinderi cu activități neagricole similare, companii de construcții, Regia Națională a Pădurilor, administratori privați de păduri, penitenciare, unități administrativ-teritoriale. Pentru ei, adio subvenții! Listă de pe care, ulterior, unitățile de cult au dispărut… Au scăpat de lista neagră, nu și de noțiunea de fermier activ…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.