INS (Institutul Național de Statitistică) a făcut publice cifrele unei cercetări privind mortalitatea infantilă, iar rezultatele reflectă nivelul la care se află sistemul de sănătate din județul Neamț, pe segmentul neonatologie, în condițiile în care natalitatea este într-o scădere catastrofală.

Astfel, Neamțul este pe locul 3 la nivel național în ceea ce privește mortalitatea infantilă, după județele Tulcea și Sălaj. În Neamț mor mai mult de 8 copii la fiecare mie de copii născuți vii.

  • Tulcea (rată a mortalității infantile de 11,1 la mia de copii născuți vii)
  • Sălaj (8,9 la mie)
  • Neamț (8,2 la mie)
  • Călărași (7,6 la mie)
  • Mureș (7,1 la mia de copii născuți vii)

Prin comparație, în București, unde sunt cele mai multe maternități de gradul 3, rata mortalității infantile a fost de 2,3 la mia de copii născuți vii, sub media națională de 5,2 la mia de copii născuți vii.

Județele unde s-au înregistrat cele mai mici rate ale mortalității infantile, în 2021, sunt Teleorman – 2,4 la mia de copii născuți vii și Vâlcea, cu o rată a mortalității infantile de 3,1 la mie.

Dintre cei 193.191 de copii născuți în România în 2021, 1.014 nu au supraviețuit până la un an, în multe dintre cazuri fiind vorba despre cauze care ar fi putut fi prevenite sau tratate, asta însemnând monitorizarea sarcinii, acces la servicii medicale de calitate pentru mamă și nou-născut și dotarea maternităților și secțiilor de neonatologie cu aparatură medicală cât mai performantă, care să permită diagnosticarea rapidă și instituirea unui tratament medical cât mai potrivit.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.