În vreme ce dinspre CJ Neamț vin mesaje optimist- triumfaliste după reușita demiterii prin demisie a fostului director al spitalului, medicul Cristina Atănăsoaie, noua directoare de la Spitalul Județean Neamț, recunoaște că nu prea sunt soluții pentru rezolvarea problemei Secției de Oncologie, ba mai mult, spitalul s-ar putea închide de la 1 ianuarie 2024.

Clădirea în care a funcționat Secția Oncologie, a intrat în proces de renovare, însă lucrările au fost oprite după ce s-a constatat că proiectul a fost conceput greșit. Pacienții bolnavi de cancer, sunt tratați acum în condiții improprii, în clădirea spitalului vechi. ”Sincer, prea multe soluții, nu avem”, a spus Cristina Atănăsoaie în emisiunea online de la Mesagerul de Neamț, Cafeaua de dimineață. ”Se vorbește de un plan, de niște paturi puse în conservare. Nu știu sigur, trebuie să mă informez foarte clar, ce va însemna asta, ce impact va avea supra contractului pe care îl vom face anul viitor cu Casa de Asigurări, dacă aceste paturi în conservare, nu cumva ne vor mânca din bănuți. Poate că asta e soluția. Nu știu, trebuie să mă mai sfătuiesc cu cei de la epidemiologie. Asta înseamnă ca din toate secțiile și compartimentele din pavilionul vechi, ar trebui scoase niște paturi, fizic, bineînțeles. Este vorba despre loc, despre spațiu.

Din cauza serviciilor extrem de proaste oferite în spital, pacienții din Neamț aleg să se trateze în spitale din alte județe. La această oră, din cele 800 de paturi din Spitalul Județean Neamț, sunt ocupate doar jumătate, ceea ce înseamnă mai puțini bani de la Casa de Asigurări. Astfel, aproape toate fondurile disponibile, ajung în salariile celor 1.600 de angajați ai spitalului, rezultând o subfinanțare cronică pentru investiții.

Dată fiind problema Secției Oncologie, spitalul ar putea rămâne fără autorizație de funcționare. În această privință, Cristina Atănăsoaie este și mai pesimistă, spunând că unitatea medicală s-ar putea închide. ”Avem problema aglomerației de la Secția de Oncologie. Iar colegii noștri de la DSP ne-au spus clar că trebuie schimbat ceva în acest sens, altfel, s-ar putea ca de la 1 ianuarie să ne luăm băgăjelul și să plecăm acasă. Un spital nu poate funcționa, decât dacă are autorizație sanitară de funcționare. Asta știe toată lumea.” În perioada următoare ar trebui să înceapă lucrări de remediere în ce privește igienizarea secțiilor și înlocuirea tâmplăriilor, mobilierului, etc., care ar trebui finalizate până la începutul anului viitor, însă chiar și așa, Cristina Atănăsoaie spune că și mâine dacă ar începe lucrările, ”este foarte târziu”.

Emisiunea în care au fost făcute declarațiile, poate fi văzută integral mai jos:

Ionut CORFU

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.