Spitalul Judetean Neamt ar putea fi redeschis in cateva zile, a declarat pentru tvmneamt, medicul Cristina Atănăsoaie. La acest moment, se lucreaza la un plan de reamenajare a spatiilor existente, in asa fel incat sa poata fi tratati si pacienti noncovid. Ieri, in spital erau internate 48 de persoane infectate cu Sars Cov2. ”Incercam sa mutam pacientii Covid la Infectioase si sa modificam circuitele la UPU, astfel incat sa se poata lucra in paralel si cu cazuri Covid si cu cazuri nonCovid. Pentru ca inca nu s-a deschis Sectia ATI Modulara (n.red. Sectia pe care o contruieste un ONG), ar fi o problema cu pacientii pentru Terapie Intensiva, insa luam in calcul sa se faca doar interventii chirurgicale care nu necesita anestezie. De doua zile se lucreaza la acest plan si cel mai probabil, astazi îl vom trimite la DSP pentru avizare”, spune Cristina Atănăsoaie.

De partea cealalta, cei de la DSP nu sunt prea optimisti. Pe 3 iunie, conducerea Spitalului Judetean Neamt a mai prezentat un plan de redeschidere, care nu corespundea deloc normelor in vigoare, asa ca a fost respins, de aceea, în aceste zile se lucreaza la un alt plan. ”Daca planul de redeschidere este unul corespunzator, putem da aviz favorabil in cateva ore. Cei de la Spitalul Judetean au trimis spre aprobare un alt plan pe 3 iunie, insa nu a putut fi aprobat, in primul rand pentru ca nu s-a gasit o solutie pentru ATI”, a declarat pentru tvmneamt directorul DSP Neamt, Radu Firăstrău.

Conform celor de la DSP, este greu de crezut ca spitalul se va redeschide fara o Sectie ATI separata pentru pacientii nonCovid. Prin urmare, cam singura speranta este sa se miste mai repede ONG-ul care construieste ATI-ul modular.

Pe de alta parte, surse medicale au declarat astazi pentru tvmneamt, ca multi medici nu-si doresc redeschiderea spitalului, de aceea găsesc ”noduri in papura” pentru ca planurile sa fie intocmite in asa fel, incat să nu primeasca aviz favorabil DSP.

O situatie asemanatoare a fost si anul trecut dupa primul val al pandemiei, cand conducerea de atunci a spitalului, nu a fost in stare sa alcatuiasca un plan fiabil pentru redeschidere. In cele din urma, DSP a dat aviz favorabil, chiar daca nu erau intrunite toate elementele legale privind preluarea pacientilor nonCovid, insa spitalul a redevenit spital Covid in scurt timp si asa a ramas pana astazi. Spitalul Judetean Neamt a functionat in acest timp cu 1.700 de angajati, 700 de paturi si cateva zeci de pacienti, cu exceptia ultimei perioade, cand in spital au fost si zile cu 300 de pacienti, toti Covid.

Ionut CORFU

1 COMENTARIU

  1. Un medic are două contracte cu spitalul: unul pentru norma de bază și unul pentru gărzi. În primul medicul are norma de 140 de ore pe lună, în al doilea maxim 135, adunate dau 275 de ore pe lună. Oare ce ar spune un jurist despre această situație?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.