Actualizare- ora 18:30: Conform unor ultime informații, după publicarea articolului tvmneamt.ro, la presiunile unui reprezentant al unei cunoscute firme, care s-a oferit să suporte integral costurile înmormântării, preotul de la Traian a acceptat pună la dispoziție capela și să oficieze slujba de înmormântare după toate rânduielile creștine. Cel mai probabil, înmormântarea va avea loc joi, 11 mai.

Știrea inițială: Crima de la Zănești (satul Traian) din noaptea de sâmbătă, 6 mai, lasă urme adânci în comunitate. Oamenii sunt revoltați că autoritățile l-au tolerat pe agresorul de 17 ani, deși era cunoscut ca un cal breaz în comună, pe numele lui fiind depuse numeroase plângeri și deschise mai multe dosare penale. Pe de altă parte, sunt revoltați și pentru că familia bărbatului ucis (Barabulică Dumitru Volin- 43 de ani) este efectiv umilita, susțin oamenii, de preotul paroh din Traian, Iulian Semian (foto).

Victima tânărului de 17 ani face parte dintr-o familie cu posibilități materiale extrem de reduse, de aceea, mai mulți săteni s-au mobilizat pentru a suporta costurile înmormântării, numai că s-au trezit că preotul refuză să oficieze o înmormântare creștinească, pe motiv că bărbatul ucis a murit neîmpărtășit și nespovedit sau pentru că nu venea pe la biserică. Slujitorul Domnului a refuzat și să pună la dispoziție capela. Casa victimei (locul crimei) este sigilată de anchetatori, singurul loc rămas unde putea fi depus trupul neînsuflețit, fiind capela bisericii. ”Este strigător la cer. Spune că nu era apropiat de biserică sau că a murit neîmpărtășit și nespovedit. Cum să invoce așa motive, dacă omul a fost omorât. Este și el creștin ortodox și trebuie înmormântat creștinește, mai ales că era destul de amărât și și-a găsit sfârșitul cum și l-a găsit. În dimineața asta, fratele mortului săpa singur groapa. Mi se rupe sufletul de familia asta. Sunt amărâți, dar muncesc și ei pe unde pot. Acum nu mai au nici unde să locuiască pentru că le-a fost sigilată toată casa. Nu trebuie tratați așa. Am pus mai mulți oameni mână de la mână, am luat și haine pentru înmormântare, dar nu-l putem scoate de la morgă, pentru că nu avem unde să-l depunem”, spune unul dintre zăneștenii revoltați.

Potrivit fratelui bărbatului ucis, acesta este încă la morgă, pentru că nu are unde să-l depună. Preotul i-ar fi spus că îl va îngropa mâine (10 mai), însă îl va duce direct la groapă. ”Nici clopotele nu vor să le tragă. Am sunat în dimineața asta (n.red. 9 mai) să tragă clopotele, dar am fost refuzat. Preotul mi-a spus că fratele meu nu dădea mai deloc pe la biserică și îl va duce direct la groapă, fără slujbă în biserică, fără nimic. Nu ne-a dat voie nici să-l depunem la capelă, pe motiv că nu s-a plătit contribuție la biserică. Mâine îl scoatem de la morgă și îl ducem direct la cimitir”, a spus Ion Barabulică, fratele bărbatului ucis cu cruzime sâmbătă.

Preotul Semian susține însă contrariul și îi contrazice pe toți. Acesta a negat că ar fi refuzat să pună la dispoziție capela și a afirmat că mâine va face înmormântarea cu toată rânduiala.

Localnicii din Zănești spun că le-a ajuns cuțitul la os și că nu mai suportă ifosele preotului, acesta având mai tot timpul derapaje de acest fel, condiționând actul religios de contribuții, taxe sau statut social. Oamenii dau ca exemplu un episod din urmă cu ceva timp, când ar fi dispărut limba de la clopot pentru că familia unui decedat ar fi refuzat să plătească 1.000 de lei pentru o înmormântare sau un episod din urmă cu mai mulți ani, când în cârdășie cu primarul, preotul ar fi vrut să pună mâna pe școala din Traian.

În urmă cu scurt timp, o parte dintre cei care au ajutat pentru înmormântare, au transmis redacției tvmneamt, că preotul le-a spus să vină mâine direct la mormânt, cu o sticlă de vin și cu 10 ouă roșii.

Vezi și

Crima de la Zănești. Agresorul de 17 ani și-a hăcuit victimele cu o bărdiță și cu un cuțit

Ionut CORFU

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.