Taierea a peste 100 de castani în Piatra Neamt, a starnit revoltă in randul majoritatii pietrenilor, mai ales ca operatiunea nu a fost anuntata si nici explicata cetatenilor din oras. Ieri, zona stadionului si a cimitirului Borzoghean, era scena unui adevarat masacru dendrologic, cu arbori doborati la pamant la tot pasul si cu zgomot asurzitor de drujbe. Motivul invocat de administratia Carabelea, este ca arborii sunt imbatriniti si reprezinta un pericol.

Luni, dupa reactiile vehemente ale cetatenilor, mai ales in mediu online, viceprimarul USR Marius Irimia, a reactionat nu intr-un comunicat oficial asa cum este normal sa faca o institutie administrativa unde viceprimarul este pus prin vot in functie si platit pentru a administra urbea, ci pe contul (bula) lui de facebook.

Irimia afirma ca-si asuma decizia de taia castanii (fara consultare publica si fara avize din partea institutiilor cu competente in domeniu), ca si cum ar fi facut asta in propria lui curte. ”Și eu, alături de colegii mei din conducerea primăriei, îmi asum decizia de a tăia castanii de pe străzile Ștefan cel Mare, Eroilor și Bulevardul Republicii”, spune viceprimarul, care scapa totodata si porumbelul: ”Înainte să fiu viceprimar, sunt inginer silvic (…) Consiliul Local va hotărî cum va fi valorificat lemnul, atât cel de foc, cât și cel de lucru. Propunerea mea este ca din lemnul de lucru să fie schimbat mobilierul stradal din oraș (deoarece lemnul de castan este foarte rezistent și durabil) și astfel povestea castanilor va continua.

Asadar, viceprimarul USR care in campania electorala promova proiecte verzi (și uscate) pentru Piatra Neamt, recunoaste ca se taie si castani sanatosi. El vorbeste despre lemn de foc, dar si despre lemn de lucru. Cum nu spune asta un necunoscator ci ditamai inginerul silvic, este clar ca viceprimarul vorbeste in cunostinta de cauza. Daca lemnul de foc provine din arbori uscati, putrezi sau afectati de anumite boli, lemnul de lucru nu poate proveni decat din arbori sanatosi. Din putregaiuri (asa cum spun edilii ca sunt castanii din Piatra Neamt) nu se poate face lemn de lucru, cu atat mai putin mobilier stradal.

Prin urmare, printre castanii taiati in Piatra Neamt, sunt si arbori sanatosi. O spune chiar viceprimarul, de profesie inginer silvic.

Ionut CORFU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.