Autorităţile române continuă să facă demersuri pentru eliberarea românului Iulian Gherguţ, răpit în Burkina Faso în urmă cu aproape opt ani, dar deocamdată nu există elemente de noutate care să poată fi făcute publice, a declarat marţi, la solicitarea News.ro, Ministerul român de Externe.

Iulian Gherghuț, nemțeanul din comuna comuna Săbăoani (sat Traian) a fost răpit în Burkina Faso în urmă cu 8 ani de zile. De atunci, la nivelul Ministerului de Externe s-a constituit o celulă de criză care funcționează și astăzi, dar care nu a reușit până acum să-l aducă înapoi în țară pe românul care se afla pe continentul african la muncă. Exact ca în cazul copiilor Smicală, din Piatra Neamț, MAE se arată neputincios când este vorba despre soarta și viețile românilor aflați în dificultate în țări străine. Chiar dacă de 8 ani de zile, oficialii români din MAE au dat dovadă doar de impotență, ministerul recomandă prudență în abordarea cazului în spațiul public, fără să ofere alte detalii, nici măcar dacă bărbatul mai este în viață.

Iulian Gherghuț a fost văzut ultima dată în viață, într-o înregistrare video făcută de răpitori în anul 2017.

Celula de criză interinstituţională, constituită din Ministerul Afacerilor Externe şi instituţiile competente în ceea ce priveşte gestionarea situaţiei cetăţeanului român Iulian Gherguţ, desfăşoară constant demersuri pentru eliberarea acestuia, utilizând toate pârghiile legale avute la dispoziţie de către autorităţile române şi ţinând cont de complexitatea şi sensibilitatea cazului”, a precizat MAE în răspunsul pentru News.ro.

Ministerul Afacerilor Externe spune însă că, până la acest moment, „nu există elemente de noutate care să poată fi făcute publice” în ceea ce priveşte situaţia cetăţeanului român răpit şi atrage atenţia că celula de criză interinstituţională recomandă ca „abordarea în spaţiul public a oricăror elemente privind cazul cetăţeanului român să fie prudentă, având în vedere caracterul sensibil al acestuia”.

Precizările MAE de la Bucureşti intervin în contextul în care doi dintre cetăţenii străini – un american şi un francez – care erau răpiţi de mai mult timp în zona Sahel au fost eliberaţi luni, iar un al treilea, un german, fusese eliberat la sfârşitul anului trecut.

Potrivit presei internaţionale, în zona Sahel ar mai fi în captivitate australianul Arthur Kenneth Elliott, răpit la 15 ianuarie 2016, şi românul Iulian Gherguţ, răpit la 4 aprilie 2015 în Burkina Faso.

În 2019, românul Iulian Gherguţ, care lucra ca agent de securitate la o mină de mangan din Tambao

În 2019, românul Iulian Gherguţ, care lucra ca agent de securitate la o mină de mangan din Tambao, în nordul statului african Burkina Faso, şi care a fost răpit în 2015, era ostatic al grupării islamiste Al-Mourabitoun, alături de alţi cetăţeni străini, scria AFP în urmă cu patru ani, publicând informaţia în contextul unor noi răpiri care avuseseră loc în acea perioadă.

Românul, originar din satul Traian, comuna Sâmbăoani, judeţul Neamţ, a fost luat ostatic la 4 aprilie 2015, într-o ambuscadă asupra maşinii de teren cu care patrula. El era angajatul omului de afaceri Frank Timiş.

În 2018, ministrul afacerilor externe de la acel moment, Teodor Meleşcanu, spunea că în cazul românului răpit în Burkina Faso este menţinută în continuare celula de criză, dar situaţia rămâne în continuare una complicată, deoarece răpitorii cereau o recompensă pe care statul român, legal, nu o poate plăti. El a mai spus că a discutat cu omologul său din Burkina Faso şi a aflat că românul s-ar afla în Mali.

În iulie 2017, aripa al-Qaida din Mali a dat publicităţii o înregistrare video cu şase ostatici străini, între care era şi românul Iulian Gherguţ. Era pentru a treia oară (şi ultima) când Iulian Gherguţ a apărut cu un mesaj într-o înregistrare video de la răpirea sa. Primele imagini cu românul răpit în Burkina Faso fuseseră făcute publice în august 2015. În toate mesajele, românul făcea apel la autorităţile române să îl ajute.

I.C.

 

DISTRIBUIȚI

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.