După ce DIICOT și-a făcut treaba în dosarul morții elevei de 16 ani din București, scandalul iscat pe alte aspecte legate de acest caz, se mută în curtea Liceului Petru Rareș, unitate de învățământ care a găzduit evenimentul extra școlar, la care Shara Ionășchiță nu a mai ajuns niciodată. Fiind vorba de o școală care a fost implicată într-o manifestare la care au participat 170 de elevi din toată țara, majoritatea minori, ar fi trebuit ca totul să fie supervizat de o instituție la nivel oficial, pentru a se asigura măsurile de siguranță necesare pentru participanți, aceștia fiind copii până la urmă. 

Manifestarea în discuție presupune o serie de dezbateri pe diverse teme. Adică elevii susțin fiecare în parte, discursuri care tratează subiecte de la politică până la economie. Totul, sub denumirea  MUN- Model United Nations, o organizație despre care se spune că ar fi sub umbrela ONU, dar despre care nimeni nu poate spune cine o conduce, cine o finanțează, fiind considerată un instrument de recrutare de creiere. Cunoscătorii o asociază ca model de lucru cu organizațiile masonice, adică lucrurile se desfășoară mai puțin în lumina reflectoarelor.

În cazul de față (conferința MUN de la Rareș), cineva se străduiește din răsputeri să ascundă niște lucruri, pasându-se responsabilitatea de la unul la altul. Ieri, tvmneamt a încercat să lămurească unele aspecte, însă ne-am lovit de minciuni, declarații date și apoi negate, sau chiar amenințări cu avocați, adică cu procese. Președinta Asociației de părinți de la Rareș a spus că nu a fost organizator, ci doar a facilitat sau a intermediat obținerea spațiilor de cazare (exact ce face un organizator) și că de fapt, de organizare s-ar fi ocupat un comitet de elevi.

Directoarea adjunctă de la Petru Rareș, susține că școala nu a făcut decât să pună spații la dispoziție pentru dezbateri, dar asta nu înseamnă că a fost organizator. În schimb, știa sigur că toți elevii au avut consimțământ scris de la părinți, aspect pe care nu putea să-l știe sau să-l confirme, decât organizatorul. Totodată, a negat că de organizare s-ar fi ocupat un comitet de elevi. Prin urmare, nimeni nu știe (sau nu vrea să spună) cine și cum a reușit să organizeze ditamai evenimentul într-un liceu cu pretenții de elita învățământului nemțean, fără să îi pese câtuși de puțin de siguranța elevilor minori veniți din toată țara, care au mai și plătit o taxă de participare, bani care de asemenea, nu este clar în buzunarele cui ajung.

Ce putem ști sigur însă, este că există un ordin de ministru al Educației, prin care li se pune în vedere tuturor unităților de învățământ, că orice activitate extra școlară la care participă (indiferent că pune la dispoziție spații sau sub orice altă formă) sau dacă este organizator ori într-un parteneriat cu orice altă entitate, trebuie să informeze Inspectoratul Școlar. 

Astăzi, Inspectoratul Școlar Neamț, a anunțat că nu a fost informat și nici implicat în organizarea activității, prin urmare, evenimentul de la Rareș ar fi fost cam pe lângă lege, iar consecințele au fost dramatice. O tânără de doar 16 ani a ajuns pe mâinile cui nu trebuia și și-a pierdut viața în condițiile deja știute.

Comunicat ISJ Neamț

În această după-amiază, cineva a încercat din nou să dreagă busuiocul. Redactorul tvmneamt a fost contactat de un tânăr, care s-a recomandat a fi reprezentant al MUN Piatra Neamț (deci, organizația are un fel de filială și aici) și a cerut o adresă de mail (care oricum este publică pe siteul nostru la ”CONTACT”) pentru a ne transmite niște lămuriri privind informațiile apărute pe tvmneamt.ro, în legătură cu întreaga situație. Ne așteptam să ni se transmită toate detaliile, inclusiv dacă toți elevii minori au avut consimțământ scris din partea părinților pentru a participa la activitatea de la Rareș.

Mail-ul a venit sub forma unui comunicat de presă, însă singura referire la tragedia petrecută, este un mesaj de compasiune și condoleanțe pentru familia fetei decedate. Restul este un istoric al organizației MUN- Model United Nations, de la înființare până în prezent, plus o prezentare a obiectului de activitate, totul la superlativ, evident. Cu alte cuvinte, în loc să facă lumină în acest tragic caz, băieții din spatele MUN, vor reclamă gratis în cel mai cinic mod cu putință, având în vedere contextul.

După primirea mail-ului, contactat din nou de redactorul tvmneamt.ro, tânărul care se semnează ”Secretar General” al MUN, a refuzat să ofere explicații concrete despre cine a organizat evenimentul de la Rareș, oferindu-ne numărul de telefon al mamei lui, pentru a ne oferi ea mai multe detalii. Facem precizarea că tânărul este major și reprezintă la vârf o organizație care a adunat în Piatra Neamț 170 de elevi minori fără să știe nicio instituție a statului.

Până la această oră, la mai bine de 2 zile de izbucnirea scandalului, conducerea Liceului Petru Rareș nu a transmis nimic oficial legat de condițiile în care s-a desfășurat și a fost organizat evenimentul și nu a transmis nici măcar un mesaj de regret față de tragedia petrecută cu un copil care a venit la Piatra Neamț în scop educativ, dar a sfârșit în mod tragic într-o casă din Dumbrava Roșie. Totodată, ar fi interesant de văzut dacă la Teatrul Tineretului s-a depus o cerere din partea licelului, pentru punerea la dispoziție a sălii de spectacole pentru activitățile din cadrul dezbaterilor MUN. Dacă s-a depus, în ce calitate ar fi putut cineva să o depună, decât de organizator? Dar poate că într-o zi, când vine și directorul din concediu, liceul va transmite lămuririle necesare. Asta, până nu auzim și de alte surprize de pe la DIICOT.

Se complică lucrurile în cazul adolescentei care a murit într-o casă la Dumbrava Roșie. Tatăl fetei susține că i s-au administrat droguri. Venise la P. Neamț pentru un concurs școlar

Ionut CORFU

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.