Rectificarea bugetara si alocarea cotei de 7,5%, aprobate ieri de consilierii judeteni PSD-ALDE plus Dulama (PMP), a fost subiect de discutie si astazi, intr-o conferinta de presa a PNL-istilor nemteni. Liberalii s-au opus din rasputeri proiectului, pentru ca in forma propusa de PSD, primariile PNL au primit cei mai putini bani. Populatia pe care o reprezinta primarii PNL este de peste 50% din totalul populatiei judetului Neamt, prin urmare, deputatul Mugur Cozmanciuc, liderul PNL Neamt considera ca prin atitudinea de ieri, consilierii judeteni care au votat proiectul, au demonstrat ca nu mai există respect față de populația a jumătate din județ.

Cozmanciuc sustine ca prin alocarea unor sume foarte mari pentru unele comune cu primari PSD s-au urmarit alte scopuri, iar unii dintre primarii respectivi nici nu stiau ca vor primi asa de multi bani. ”Ieri s-a văzut că nu mai există respect față de populația a jumătate din județ. Nu ne-am dus acolo pentru că voiam să organizăm un joc politic, nu ne-am dus acolo pentru a arăta ce retorică bună avem unii sau alții. Am decis să mergem ca să arătăm că am ales o cale transparentă de a explica că este nevoie de respect, când e vorba de repartizarea sumelor pentru comunitățile din județ. Vreau să spun că unii primari PSD nu știu că au primit acești bani, au aflat și ei, nu știau că trebuiau plătite niște facturi, deși, poate, aveau nevoie de bani pentru altceva (pentru salarii de ex.)

PNL când va avea decizia la Consiliul Județean va face împărțirea banilor pe următoarele criterii: populație și suprafață. Al treilea criteriu va ține cont de echilibrarea și ajutorarea unor comunități locale.

Totodata, liberalii au descoperit si mai multe nereguli, chiar la limita legii privind documentatia care a stat in spatele alocarii sumelor de bani, si a anuntat ca PNL va sesiza institutiile abilitate sa verifice daca s-a respectat legea. ”Să bagi bani în anumite ulițe care nu sunt folosite și să nu bagi bani în drumuri județene nu este în regulă. Astfel de lucruri trebuie să înceteze!

Ieri au fost încălcate mai multe principii: cel al omeniei și al corectitudinii. Totodată, să nu uităm că Neamțul este singurul județ care a stat 6 luni fără alocarea acestor fonduri, din cota de impozit.

PNL va face un demers legal împotriva consilierilor PSD care au votat proiectul de rectificare bugetară si vor avea de suferit”, a mai spus Cozmanciuc.

Si consilierul judetean Bogdan Buhusanu a avut o interventie in conferinta de presa, legat de votul de ieri din Consiliul Judetean Neamt. ”A devenit o obișnuință pentru președintele Consiliului Județean Neamț să împartă fondurile publice pe criterii politice, nu obiective, fără să țină cont de proiectele pe care le au Unitățile Teritorial Administrative, de populație și de gradul de contributivitate. Ieri s-a văzut că se continuă politica de a distribui fondurile pe baza carnetului de partid. Așa s-a ajuns ca municipiile Piatra Neamț și Roman să primească 100.000 de lei și Târgu Neamț de 10 ori mai mult.

Ieri, toate 25 de primării liberale au fost reprezentate de primari, viceprimari și consilieri locali, dar ați văzut că nu s-a ținut cont deloc de ei. Ceea ce s-a întâmplat ieri la Consiliul Județean ne arată că niciodată, în această formulă, nu va exista respect față de alte forțe politice. Însă consider că oricine se află la conducerea Consiliului Județean trebuie să împartă fondurile în mod echilibrat”, a declarat Buhusanu.

Ionut CORFU

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.