Prefectureasa Daniela Soroceanu demonstreaza inca o data ca nu-i pasa de lege si daca vrea, se pozitioneaza deasupra ei si a muritorilor de rand care-i platesc salariu, masini cu soferi, birou si o Cancelarie plina ochi cu taietori de frunze la caini, rude si membri de partid social democrat. Prefectul unui judet este prin definitie ”garantul respectarii legii”. La Neamt, pare sa fie un pic invers. Prefectul este garantul ÎNCĂLCĂRII LEGII.

Asa cum TvmNeamt relata in articolul PLÂNGERE PENALĂ LA DNA PE NUMELE PREFECTURESEI SOROCEANU, PENTRU ABUZ ÎN SERVICIU ȘI CONFLICT DE INTERESE PENAL-ADMINISTRATIV, Asociatia Avertizorilor Nemteni a trimis pe adresa Prefecturii condusa de fosta secretara a judetului, o cerere in care se solicita sa se comunice in ce calitate a cerut Soroceanu in numele Prefecturii Neamt, informatii despre o persoana fizica (Laurentiu Dulama) de la firma la care acesta este angajat, adica de la SC Salubritas SA.

Cererea a fost trimisa pe data de 23 august 2018, iar raspunsul a fost formulat abia pe 27 septembrie (foto- jos), exact la o zi dupa ce TvmNeamt publica articolul mentionat mai sus, deci dupa vreo 37 de zile de cand fusese inregistrata.

Probabil ca daca TvmNeamt nu aducea subiectul in atentia opiniei publice, raspunsul nu ar fi venit niciodata. Dar chiar si asa, termenul prevazut de lege este cu mult depasit.

La Articolul 7, legea 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public spune ca:

(1) Autoritatile si institutiile publice au obligatia sa raspunda in scris la solicitarea informatiilor de interes public in termen de 10 zile sau, dupa caz, in cel mult 30 de zile de la inregistrarea solicitarii, in functie de dificultatea, complexitatea, volumul lucrarilor documentare si de urgenta solicitarii. In cazul in care durata necesara pentru identificarea si difuzarea informatiei solicitate depaseste 10 zile, raspunsul va fi comunicat solicitantului in maximum 30 de zile, cu conditia instiintarii acestuia in scris despre acest fapt in termen de 10 zile. 
(2) Refuzul comunicarii informatiilor solicitate se motiveaza si se comunica in termen de 5 zile de la primirea petitiilor. 

Deci prefectul judetului Neamt a incalcat in mod clar legea si acum ar trebui sa se sanctioneze singura, pentru ca aceeasi lege prevede la capitolul ”Sanctiuni” ca  ”Refuzul explicit sau tacit al angajatului desemnat al unei autoritati ori institutii publice pentru aplicarea prevederilor prezentei legi constituie abatere si atrage raspunderea disciplinara a celui vinovat.”

Soroceanu nu numai ca se plaseaza deasupra legii, ba chiar isi permite sa bata campii in raspunsul intarziat si sa-l formuleze in asa fel incat se face ca nu intelege ce a fost intrebata. Asociatia Avertizorilor Nemteni cere sa i se spuna ”…care este cadrul legal prin care ati cerut informatii despre un angajat al SC Salubritas SA…”, adica despre persoana fizica Laurentiu Dulama.

Soroceanu raspunde ca ”prin adresa dumneavoastra (…) ati solicitat unele relatii referitoare la persoana d-lui Dulama Cristinel Laurentiu”, prin urmare, acestea nu pot fi oferite. Soroceanu recurge la un mod absolut injositor pentru o institutie ca Prefectura, sa se spele pe maini si sa nu raspunda unei cereri formulate in conditiile legii, precizand ca ”nu cunoastem calitate in care v-ati adresat institutiei”, si deturnand sensul cerererii Asociatiei, dand dovada de maxima ipocrizie, pentru ca o cerere de acest fel poate fi facuta de orice cetatean fara sa aiba vreo anume calitate, iar cererea in discutie a fost formulata cat se poate de clar. Cine s-ar gandi vreodata sa ceara de la prefectura informatii personale despre un cetatean.

Nu este pentru prima data cand la Prefectura Neamt se incalca legea in mod grosolan de cand institutia a fost acaparata de PSD- Soroceanu. La prefectura sunt musamalizate incalcari grave ale legii in anumite primarii din judet si se refuza constant sa se raspunda la cereri, iar informatiile de interes public sunt furnizate sau tinute ascunse in functie de interesele personale sau de grup ale unora sau ale altora. Ca sa nu mai amintim ca presa a fost impartita de Soroceanu in buna si rea, dupa cum are ea chef.

Nu la fel stau lucrurile in ceea ce priveste respectarea legii si cand prefectureasa primeste ordine de executii politice. In cazul Dulama, legea a fost aplicata intocmai si la timp (Vezi-  CUM A FOST EXECUTAT DULAMĂ, CU O ANONIMA. LEGĂTURA CU PURTĂTORUL DE CUVÂNT AL PREFECTURESEI)

Si daca tot veni vorba despre prefectureasa Soroceanu, profitam din nou de ocazie si îi cerem sa explice public cine îi permite sa foloseasca masina si soferul Prefecturii Neamt, in interes de familie.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

2 COMENTARII

  1. Legea este facuta pentru muritorii de rand si nu pentru nababii din politica! Asa cred ei, pana intr-o zi cand cineva ii v a intreba de sanatatea functiilor ocupate vremelnic!

  2. Fara replica. Aceeasi atitudine sfidatoare a unei imbuibate de avantaje multiple pe bani publici. Varianta masculina a acestei imuibate cica ar fi mare director pe la muzeu. Nu stiu care-i sunt competentele, in afara de tupeul variantei feminine. Am inteles ca au si un fruct al dragostei lor (sincer, nu-mi inchipui imperecherea intre asemenea specii) care-i concureaza in privinta dimensiunilor antropometrice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.