Povestea de anul trecut cu ursii de la Vaduri (Vezi AICI!) care au terorizat luni bune locuitorii, se repeta, dar de data asta in comuna Ceahlau si in alte comune din zona, avand ca protagonisti porci mistreti extrem de agresivi.

La Ceahlau insa, situatia a trecut de mult de limita suportabilitatii. De peste sase ani, unii spun chiar opt ani, porcii mistreti coboara din padurile de la poalele muntelui si intra in gospodariile oamenilor, distrugand tot ce prind in cale, in special terenuri agricole (Vezi mai jos imagini video trimise de localnici!) cu tot cu culturi, dar si garduri sau alte lucruri care le stau in cale.

Turme intregi de porci mistreti, inclusiv scroafe cu purcei ajung pana sub geamurile locuintelor si baga groaza in localnici. O femeie ne povestea ieri, ca intr-una din zilele trecute o fetita a fost la un pas sa fie insfacata de mai multi porci in plina strada, in jurul orei 16, in timp ce se intorcea de la un magazin. Dupa lasarea serii localnicii se inchid in case fiindu-le frica si sa se uite pe geam pentru ca in fiecare zi se repeta aceeasi poveste.

Dimineata, isi gasesc gradinile distruse, iar unii au renuntat de mult sa mai cultive ceva, in fiecare an fiindu-le distrus tot, in conditiile in care acestea erau una dintre putinele lor surse de hrana sau de venituri. Foarte grav afectati sunt si crescatorii de animale care-si gasesc fanetele efectiv arate de la un capat la altul. In cazul lor, problema este si mai complicata, pentru ca pierd banii de la APIA, basca faptul ca raman fara hrana pentru animale.

Cam ca de fiecare data cand este vorba de animale salbatice, si la Ceahlau, celor pagubiti si le spun povesti cu legi si arii protejate, intotdeauna ei fiind cei care raman cu buza umflata.

De-a lungul timpului, oamenii s-au plans cam pe la toate autoritatile si au obtinut doar promisiuni. Primarul, in fiecare an le spune ca vor primi despagubiri, insa nu misca nimeni un deget pentru asta.

Pe primarul Dumitru Coroama nu am reusit sa-l contactam, fiind probabil foarte ocupat cu rezolvarea problemelor comunitatii din Ceahlau, insa am reusit sa vorbim cu viceprimarul Ion Irimescu, cel care ne-a dat niste explicatii care nu mai au nevoie de nici un comentariu: ”Da, cunosc problema. E de mai bine de sase ani, cred ca de vreo opt sau chiar zece. Chiar acum, inainte sa ma sunati vorbisem cu mai multi oameni care mi-au spus ca in noaptea asta le-au venit mistretii pana la usa casei. Le e frica sa iasa din casa. Problema este ca Asociatia Lupul Cenusiu a inchiriat fondul de vanatoare si nu stiu ce masuri se pot lua. S-a discutat problema in primarie si trebuie sa mai discutam. Nu stiu ca sa spun, eu nu vad nicio rezolvare in momentul asta.

Din informatiile noastre, acelasi lucru se intampla si la Izvorul Alb si in general in toate localitatile de la poalele Cehlaului.

De la Prefectura Neamt ni s-a comunicat ca situatia este cunoscuta si ca in cursul zilei de astazi, dupa ce vor fi contactati toti factorii implicati, se va emite o informare de presa. Revenim.

Ionut CORFU

3 COMENTARII

 1. In functie de an si de fructificatie mistretii rama primavara si toamna de cand e lumea asta.
  Fenomenul este prezent in tot judetul si in toate judetele de deal ,munte si campie din Romania.
  Cele mai multe pagube se produc in zo0na cu culturi agricole si nicidecum in zona de munte.
  Anul acesta sunt inregistrate cele mai mici pagube din ultimii zece ani.
  Nimeni nu este terorizat iar daca exista pagube proprietarii se pot adresa autoritatilor conform legislatiei in vfigoare. Daca exista cazuri izolate unde proprietarii stau izolati in vre-o vagauna si nu au garduri la casa nu are nici un sens de generalizat si prezentat ca un fenomen de masa .
  Nu a existat si nu exista nici o sistare de plati la APIA pentru distrugeri provocate de mistreti ( cel putin la Ceahlau).
  Majoritatea zonelor care sunt de obicei atacate de mistreti sunt in zona tampon al Parcului National Ceahlau unde legislatia nu permite interventia dar, repet nu este cazul in 2016-2017.
  Informatiile sunt din pacate cel putin eronate . Nu exista nici o sesizare sau plangere inregistrata la Primaria Ceahlau pana la aceasta ora!!!
  Nu pot spune decat ca ati fost dezinformat dar cred ca trebuia sa verificati aceste informatii aberante .
  ADMIN: Buna dimineata, chiar daca este seara. Nu stiu ce si unde ati citit, dar textul e cat se poate de clar, de asemenea si declaratia viceprimarului, dar si filmarea. Iar daca ati spune si cine sunteti, ar fi si mai bine. ”Zmei” anonimi am mai vazut. Nopate buna!

 2. Adica cei care stau prin vagauni trebuie omoriti , mancati de ursi si porci mistreti nu sunt si ei cetateni ai acestei tari ? Nu muncesc si ei si nu platesc impozite si taxe ? ASOCIATIILE DE VANATOARE TREBUIE SA-SI DELIMITEZE STRICT TERENURILE CONCESIONATE CU GARDURI ELECTRICE CA DOAR NU GRADINILE OAMENILOR SE DUC LA MISTRETI CI MISTRETII SE DUC SI FAC PRAPAD PRIN CULTURI .

 3. Anul asta nu au ramat!!! Poate doar pe la Dartu. Izlazurile si gradinile sunt intacte. Asta este adevarul! Viceprimarul se ocupa cu distributor de alcool la crasmele dumnealui. Ce stiu el ce e pe deal ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.